Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Novembrový koncert, ktorý organizoval Paška, zrušili
Zdielať na

Novembrový koncert, ktorý organizoval Paška, zrušili

BRATISLAVA / Mala to byť oslava prechodu z diktatúry jednej strany na parlamentnú demokraciu - koncert pri príležitosti 25. výročia novembra 1989 sa ale zmenil na politickú šarvátku. Umelcov oslovila Národná rada s tým, že pôjde naozaj iba o hudbu a o uctenie si Nežnej revolúcie.

"Je za tým Paška, čo je oberkomunista. Jemu nechať organizovať niečo k 17. novembru je čistý výsmech," myslí si poslanec Richard Sulík.

Homo univerzalis

Pavol Paška sa síce raz už v televízii vyjadril, že keď ľudia na námestí SNP štrngali kľúčmi, on doma kachličkoval kúpeľňu, no aj tak ho vraj uráža, keď ho označujú za bolševika.

"Aj ja ako relatívne mladý človek s malými deťmi, za socializmu sa tomu hovorilo homo univerzalis, pretože sme museli aj auto vedieť opraviť, aj si vymaľovať, aj tú kúpeľnu upraviť, lebo to tak bolo," tvrdí Paška.

Koncert zrušený

Opoziční politici vyzvali muzikantov, aby na koncerte nevystúpili. A niektorí ich aj poslúchli. Koncert ale nakoniec zrušili.

Viacerí hudobníci, ako Majk Spirit, Polemic či Iné Kafe telefonicky alebo na sociálnych sieťach potvrdili, že na koncerte nevystúpia. "Iné Kafe nikdy nehralo na politických a spolitizovaných akciách. Nezaujíma ma ani Paška ani Sulík. Oni sú politici, oni si prihrievajú svoje politické polievočky. My sme kapela a chceli sme zahrať pre ľud," uviedol líder skupiny Vratko Rohoň. 

noviny.sk

Agresívne vyjadrenia

"Aj vzhľadom k tomu, že sa v rôznych diskusiách na internete objavujú agresívne vyjadrenia a výzvy k násiliu, ktoré by mohli viesť k bezpečnostným rizikám pre ostatných návštevníkov koncertu, sa toto podujatie konať nebude," uviedol hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

Podľa jeho slov nebolo v pláne, aby na koncerte vystúpil nejaký politik. Malo to byť len stretnutie mladých ľudí s kvalitnou a dobrou hudbou so spomienkou na dôležitý medzník v histórii.

"Zároveň sa chceme touto cestou poďakovať účinkujúcim, ktorí boli ochotní vystúpiť. Bohužiaľ sú už dva dni vystavení neuveriteľnému tlaku," dodal Chovanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy