Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kancelárka Angela Merkel príde na Slovensko
Zdielať na

Kancelárka Angela Merkel príde na Slovensko

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Na oficiálnu návštevu Slovenska príde kancelárka Spolkovej republiky Nemecko Angela Merkel. V pondelok 20. októbra ju prijme najprv prezident Andrej Kiska a hneď potom predseda vlády Robert Fico.

"Témou spoločného rokovania budú bilaterálne vzťahy, možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom a aktuálne otázky európskej agendy," informuje Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Nemecká kancelárka zavíta v pondelok aj na pôdu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá jej udelí čestný titul Doctor honoris causa.

Na Slovensko tretíkrát

Angela Merkel prichádza na Slovensko vo funkcii nemeckej kancelárky po tretí raz. V máji 2006 s vtedajším premiérom Mikulášom Dzurindom hovorili o spolupráci v politickej oblasti ako členovia Európskej únie a NATO.

Oficiálnu nemeckú delegáciu prijal aj prezident Ivan Gašparovič. Vo februári 2011 prišla na Slovensko na pozvanie vtedajšej predsedníčky vlády Ivety Radičovej.

Luteránka s poľskými koreňmi

Angela Merkel je nemeckou kancelárkou po tretí raz, prvýkrát sa stala predsedníčkou nemeckej vlády v novembri 2005. Predsedá Kresťanskodemokratickej únii Nemecka (CDU).

Po minuloročnom volebnom víťazstve sa jej v decembri podarilo zostaviť širokú koalíciu s SPD. Dnes 60-ročná luteránka s poľskými koreňmi je podľa Forbesu už sedem rokov najmocnejšou ženou sveta a prirovnávajú ju k niekdajšej britskej premiérke Margaret Thatcherovej.

Nemecká kancelárka sa po vypuknutí krízy na Ukrajine stala jedným z mála západných lídrov, ktorej názory si kritizovaný ruský prezident Vladimir Putin bol ochotný vypočuť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy