Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Srdciari pozor, tento liek od novembra nedostanete
Zdielať na

Srdciari pozor, tento liek od novembra nedostanete

BRATISLAVA / Pacienti s chorým srdcom majú obavy o svoje zdravie. K prvému novembru už totiž nebude k dispozícii liek Trimepranol. Paniku podporuje aj to, že v lekárňach ho ťažko nájdeme už dnes. Odborníci však tvrdia, že strach nie je na mieste a že na trhu existuje adekvátna náhrada.

Liek sa nenachádzal v lekárňach v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici či Košiciach. Obavy o svojho otca má Eduard. "Veľmi som rozhorčený, pretože tento liek dlhodobo užíva môj otec. Na trhu je skoro štyridsať rokov," hovorí Eduard. 

"Držiteľ registrácie v júni tohto roku oznámil skončenie dodávania tohto lieku na slovenský trh od 1.11.2014," uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valéria Pernišová.

Na nízky a vysoký tlak

Liek Trimepranol sa používa pri problémoch s vysokým či nízkym tlakom. Z trhu ho distribútor sťahuje z dôvodu, že niektoré lieky ho už dávno predbehli. "Sú lepšie, vyspelejšie, s lepším účinkom a menšími vedľajšími účinkami," tvrdí praktický lekár Valér Husarovič.

Pacientom sa nepáči nielen to, že si musia zvyknúť na nový liek, ale aj na nové doplatky. "Tento liek stál 1,40 a plne ho hradila poisťovňa," tvrdí Eduard.

Päťdesiat druhov liekov

Lekár má pri písaní receptu na výber z približne šiestich účinných látok päťdesiatich druhov liekov. "Doplatok je od nula do päť eur na balenie," tvrdí farmaceut Matej Gaľ.

Trimepranol pacienti nenájdu už ani v Českej republike. Liek tam z obehu stiahli ešte pred dvomi rokmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy