Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Horúčka je strašiak, dá sa jej predísť
Zdielať na

Horúčka je strašiak, dá sa jej predísť

Ročne sa ňou nakazí až miliarda ľudí vo svete. Chrípka si na nás zvyčajne brúsi zuby od októbra, keď začína jej sezóna približne do apríla. Pre väčšinu sa skončí len nepríjemným spomienkami na horúčky a bolesť, no sú aj horšie prípady.

Chrípka väčšinou nastupuje vo februári, no podľa odborníkov na ňu treba začať myslieť už teraz. Táto choroba dokáže poriadne skomplikovať život. "Tristo až päťstotisíc ľudí na chrípku a jej komplikácie vo svete zomrie," tvrdí internistka Mária Grüllinková.

Správny čas

Jedným z overených spôsobov, ako tomu predísť je včasná vakcinácia. "Ten správny čas už je tu," dodáva doktorka. "Všetky očkovacie vakcíny plne hradí poisťovňa," informuje farmaceutka Stanislava Csökölyová.

Aj napriek tomu sa veľa Slovákov očkovania obáva. Vraj preto, aby ešte viac neochoreli. "Nie je to pravda, pretože ten vírus, čo sa podáva je mŕtvy, je inaktívny. Ľudský vírus si vytvára proti tomuto vírusu len protilátky. Tá tvorba ale trvá nejaký čas. Desať až štrnásť dní," dodáva internistka.

Záujem o vakcíny

Môže nastať taká istá náhoda, že človek po očkovaní ochorie, no to len preto, lebo telo ešte nestihlo vytvoriť protilátky. Práve preto lekári neočkujú pacientov s niektorými príznakmi.

"Nesmú sa cítiť unavení, malátni, nemala mať horúčkové ochorenie, nemala by ho bolieť hlava," vymenováva Grüllinková. Pravdepodobnosť, že zaočkovaný človek počas prepuknutia epidémie ochorie na chrípku sa znižuje až o 70 percent. "Záujem o vakcíny sa už prejavil a postupne ich doobjednávame," tvrdí Csökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy