Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Glváč vypovedal na polícii, sľúbil mená a kontakty
Zdielať na

Glváč vypovedal na polícii, sľúbil mená a kontakty

BRATISLAVA / Údajná kauza odpočúvania novinárov pred tromi rokmi stále neutícha. Podaných bolo niekoľko trestných oznámení a vtedajší minister obrany Ľubomír Galko prišiel o kreslo. V utorok bol niekoľko hodín na polícii v tejto veci vypovedať súčasný minister obrany Martin Glváč.

Glváč vyšetrovateľovi sľúbil, že poskytne všetky mená, ktoré by k tomuto prípadu mohli niečo povedať. Kauza odpočúvania bola označovaná ako najväčší politický škandál od roku 1989.
 
Podľa našich informácií vyšetrovateľa mali zaujímať odpovede na otázky ako prišlo k odpočúvaniam novinárov a bývalého šéfa televízie. Či boli žiadosti pre sudcov sfalšované. A či na odpočúvania boli dôvody. Minister im podal vysvetlenie zo svojho pohľadu a prisľúbil ešte niečo naviac.

Glváč dodá kontakty

"Sľúbil som vyšetrovateľovi, že dodám do týždňa všetky mená s kontaktmi, ktoré by mohli k prípadu niečo viac povedať, alebo údajne boli predmetom odpočúvania," uviedol Glváč.

Pre kauzu odpočúvania bolo podaných niekoľko trestných oznámení a vtedajší minister obrany Ľubomír Galko prišiel o kreslo. Galko v tejto kauze vypovedal ešte pred dvomi rokmi a stále trvá na tom, že išlo o jeho zdiskreditovanie. "Ja som presvedčený, že to bolo za to, že som trhal korupčné nitky na ministerstve obrany," myslí si Galko.

"Nepadne žiadny verdikt, ktorý by niekoho konkrétneho odsúdil. To smelo môžem povedať už teraz," myslí si politológ Ján Baránek.

"Neverím, že by táto kauza bola do konca roka ukončená," dodal Glváč.

Sedemnásť prípadov

V kauze údajného odpočúvania mali byť zapletení pracovníci Vojenského obranného spravodajstva, ktorí mali odpočúvať novinárov vďaka sfalšovaným žiadostiam pre sudcov.

Informáciu priniesol ako prvý 7. marca 2012 denník SME s odvolaním sa na uznesenia o obvinení piatich zamestnancov Vojenského obranného spravodajstva (VOS).

Podľa článku niekedy vojenské spravodajstvo len okopírovalo žiadosť, ktorú už použilo v inej akcii. Generálna prokuratúra má zatiaľ osemnásť prípadov, keď sudcu údajne oklamali.

Medzi odpočúvanými neboli len redaktori denníka Pravda, ale aj terajší riaditeľ VOS Róbert Tibenský s odôvodnením, že sa naňho "viažu aktivity cudzích spravodajských služieb". Prokuratúra uvádza, že išlo o "vykonštruované skutočnosti". Minister Galko tvrdí, že o jeho odpočúvaní nevedel.

Odpočúvaná bola podľa SME aj Galkova sekretárka Zdenka Kováčová. Nechcela sa k tomu vyjadrovať, no keď ju prokuratúra predvolala na výsluch, bola nepríjemne prekvapená. Aj o nej minister Galko tvrdí, že nič nevedel. Pozrite si archívnu reportáž:

VIAC SA DOZVIETE TU: Galkovi tajní odpočúvali aj ministrovu sekretárku!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy