Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Suchohrad
Zdielať na

Suchohrad

SUCHOHRAD / Hľadali sme tichú obec a našli sme ju hneď - neďaleko Bratislavy. Neboli sme sami - mladé rodiny z hlavného mesta sa do Suchohradu sťahujú vo veľkom. Nachádzajú pokoj, ale aj unikáty. Napríklad na jednej streche majú jeleňa v životnej veľkosti. A priamo v dedine nazbierate aj huby.

Obyvatelia Suchohradu sa pýšia sochou Panny Márie z roku 1839. "Je netypická a jedna z najvzácnejších a najkrajších v širokom okolí," tvrdí starostka obce Andrea Grujbárová.

"Bola postavená po mori, ktorý prešiel celou dedinou, ale na majer sa nedostal," vysvetľuje kostolník. V časti dediny, ktorá sa volá Karlov dvor, tu pôvodné domy postavil Karol Pálffy. "Môj dedo bol zamestnanec u Pálffyho, robil mu kočíša," hovorí poľovník Pavol Petráš.

Veľa Bratislavčanov

Pán Petráš je tiež poľovníkom ako pôvodný majiteľ budovy. Z netypickej ozdoby strechy sa veľmi teší. "Na streche je jeleň v životnej veľkosti a z druhej strany je laň. Pálffy mali v erbe jeleňa, tak asi preto sa nachádza na streche," myslí si Petráš.

Do malebnej rodiny sa veľmi radi sťahujú mladí ľudia. "Je tu pokoj, nie je to ďaleko od Bratislavy. Je tu krásna príroda," tvrdia miestni. O svoje ratolesti sa nestarajú len mamičky. "U nás v Suchohrade to nie je žiadna novinka, že je chlap na materskej," priznáva obyvateľ obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy