Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minimálna mzda narastie, potvrdil Richter
Zdielať na

Minimálna mzda narastie, potvrdil Richter

BRATISLAVA / Odborári a zamestnávatelia sa vo štvrtok na výške minimálnej mzdy nezhodli. Isté však je, že narastie na 380 eur. Zamestnávateľom náklady nestúpnu. Zdravotné odvody zatiahne štát - aj z našich daní.

Ani tento rok nebude výnimkou a nakoniec minister Richter bez dohody predloží svojich kolegom na vládu návrh na zvýšenie minimálnej mzdy so sumou 380 eur. "Je to základný cieľ. Zvyšujeme o dvadsaťosem eur výšku minimálnej mzdy. V čistom prevedení zamestnanec dostane o 32 eur viac," informoval minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ten očakával, že tri strany k dohode dospejú.

Kompenzáciou pre zamestnávateľov bude úľava na zdravotných odvodoch. To znamená, že pri mzde 380 eur bude zdravotný odvod zo strany zamestnávateľa nula eur. To by malo zamedziť argumentom o nevyhnutnosti prepúšťania.

Problémom však je, že máme šesť úrovní minimálnej mzdy. Pri tých vyšších budú náklady stúpať. Práve preto zamestnávatelia nesúhlasia s tým, aby minimálna mzda stúpla na 380 eur. "Vo vyšších pásmach dochádza k negatívnym vplyvom na cenu práce pre zamestnávateľa," tvrdí Ján Kadlubík z Asociácie zamestnávateľských zväzov.

"V predchádzajúcich rokoch sme počuli argumenty, že pokiaľ rastie cena práce, nemôžeme súhlasiť so zvýšením minimálnej mzdy. Teraz ministerstvo financií pripravilo návrh, kde pri minimálnej mzde bola zachovaná cena práce a opäť sme sa nedohodli," potvrdil prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy