Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vytvára sa mýtus, že sociálny štát je proti strednej vrstve, tvrdí Blaha
Zdielať na

Vytvára sa mýtus, že sociálny štát je proti strednej vrstve, tvrdí Blaha

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Na Slovensku sa podľa poslanca národnej rady Ľuboša Blahu dlhodobo vytvára mýtus, že sociálna demokracia a sociálny štát, je proti strednej triede.

"To je nezmysel. Sociálny štát vzniká vďaka a kvôli strednej triede. Sociálny štát ju potrebuje vytvoriť a udržiavať," povedal Blaha.

Stredná trieda podľa neho od sociálneho štátu do veľkej miery závisí, pretože jej umožňuje prístup k zdravotníctvu, či školstvu.

"Ak by ľudia museli platiť každý zákrok v zdravotníctve, alebo vzdelanie detí, tak by sa ich príjem stenčil tak, že by boli pracujúci chudobní. Sociálny štát je pre strednú triedu najvýhodnejší. Sociálny štát reálne nepotrebujú len úplne najvyššie príjmové kategórie," konštatoval Blaha.

Prístup k službám

Sociálny štát pre strednú vrstvu znamená podľa Blahu prístup k sociálnym a verejným službám.

"Chceme podporovať skvalitňovanie školstva. Prístup k zdravotníctvu bezplatne. Opateru detí. Typický príslušník strednej vrstvy, ktorý zarába tisíc eur, potrebuje bývanie a aby jeho deti mohli byť v škôlke alebo jasliach," povedal s tým, že sociálny štát okrem takejto pomoci strednej vrstve vytvára aj formy pomoci nižším vrstvám.

"To je to, čo sa týka minimálnej mzdy, sociálnych dávok. Toto všetko vytvára sociálny štát. Opakujem, jediní, kto sociálny štát nepotrebujú, sú vyššie vrstvy," zdôraznil.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy