Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ústredie práce umelo znižuje počet ľudí bez práce, tvrdí Beblavý
Zdielať na

Ústredie práce umelo znižuje počet ľudí bez práce, tvrdí Beblavý

BRATISLAVA / Poslanec Miroslav Beblavý tvrdí, že úrady práce namiesto hľadania práce umelo znižujú nezamestnanosť. Tento postup potvrdila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorú v októbri minulého roka požiadal o preverenie postupu úradov práce.

Verejná ochrankyňa práv podľa Beblavého zistila, že účelom predvolávania vybraných osôb je informovať týchto uchádzačov o zamestnanie, že nemusia byť vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

Prehodnotenie noriem

Generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny preto Dubovcová požiadala o prehodnotenie v súčasnosti platných interných noriem.

"Z pozície verejnej ochrankyne práv nemôžem súhlasiť s vyvíjaním takých aktivít na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorých výsledkom nie je poskytnutie pomoci uchádzačom o prácu pri hľadaní si zamestnania, čím je ohrozovaná realizácia ich práva na prácu zaručeného článkom 35, odseku 3 Ústavy Slovenskej republiky," uviedla podľa Beblavého verejná ochrankyňa práv.

Základné práva porušené neboli

Ako ďalej informoval Beblavý, podľa Dubovcovej sú síce zistené nedostatky závažné, ale nedosahujú takú intenzitu, aby ich hodnotila ako porušenie niektorého zo základných práv.

"Zistené nedostatky hodnotím ako ich postup v rozpore s princípmi dobrej správy a minimálnym štandardom jednotlivca. Rovnako je tento postup v rozpore so všeobecnými zásadami nášho správneho konania," uviedla v stanovisku pre poslanca verejná ochrankyňa práv.

Podľa Beblavého sa potvrdilo, že úrady práce na základe pokynu ústredia namiesto hľadania práce umelo čistia evidenciu a za poklesom evidovanej nezamestnanosti je do veľkej miery administratívny zásah.

Koniec šikane

"Očakávam, že teraz už konečne ústredie práce interné pokyny zmení a prestane ľudí šikanovať," dodal poslanec Beblavý. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR ešte vlani v auguste odmietlo akékoľvek podozrenia z manipulácie štatistík nezamestnanosti.

"Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny neobdržalo zo strany ministerstva žiadny pokyn vo veci zámerného vyraďovania uchádzačov o zamestnanie z evidencie a ani samo ústredie nevydalo takýto pokyn smerom k úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v SR," reagovala vtedy Jana Lukáčová z ústredia práce a sociálnych vecí. Ako pokračovala, úrady práce podľa nej pri svojej práci s evidovanými uchádzačmi o zamestnanie postupujú v súlade s platnými legislatívnymi predpismi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy