Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Policajti budú mať nové zbrane, menej nebezpečné
Zdielať na

Policajti budú mať nové zbrane, menej nebezpečné

BRATISLAVA / Slovenskí policajti sa dočkajú moderných a spoľahlivých služobných zbraní. Náboje z nich by mali byť bezpečnejšie. Polícia by pri zásahoch už nemala používať samopal vzor 58.

Samopal vzor 58 je vojenská zbraň. Jej náboj nemá problém prejsť niektorými stenami a tak môže ohroziť civilistov. V husto obývaných oblastiach ako sú mestá ju nebudú mať ani bežné hliadky ani špeciálne policajné jednotky. 

"Cieľom polície je prezbrojiť na samopaly, ktoré sú stavané na pištoľový kaliber, pištoľové náboje 9 mm Luger, ktoré sú pre ich určenie vhodnejšie," uviedol predseda Združenia vlastníkov strelných zbraní Ľudovít Miklánek.

Samopal 58 na hraniciach

"Útočná puška vzor 58 bude naďalej o výzbroji policajného zboru, ale bude používaná najmä na štátnych hraniciach a v otvorených priestoroch, kde nemôžu byť ohrozené nezúčastnené osoby a kde sa zminimalizuje riziko ohrozenia osôb takýmto vysokokalibrovým strelivom," tvrdí Peter Lazarov z tlačového oddelenia ministerstva vnútra.

Ministerstvo vnútra chystá tender na nákup viac ako štyristo takýchto samopalov v hodnote približne 900 tisíc eur. Samopaly potom dostanú špeciálne policajné útvary. V štátnom rozpočte by sa mala nájsť aj ďalšia suma potrebná na nákup nových pištolí pre celý policajný zbor. "Celkové náklady na nákup pištolí pre celý policajný zbor by nemali presiahnuť osem miliónov eur," dodal Lazarov.

Zastaralé zbrane

Dnes majú ochrancovia zákona buď zastaralé pištole z osemdesiatych rokov minulého storočia alebo používajú svoje vlastné, súkromné zbrane.

Okrem ceny samotnej zbrane by ale malo ministerstvo pri nákupe brať do úvahy celkové dlhodobé náklady - servis, údržbu, či príslušenstvo. "Nová zbraň, nové puzdro, musí k tomu byť adekvátny výcvik, aby sa tí policajti naučili narábať s novou zbraňou, ktorá má ovládacie prvky na iných miestach. Ten výcvik nemôže byť všeobecný," dodáva Miklánek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy