Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Máme chybné zbrane, priznal policajný viceprezident
Zdielať na

Máme chybné zbrane, priznal policajný viceprezident

BRATISLAVA / Desiatky vystrelených nábojov, jeden zavraždený policajt a množstvo otázok, medzi nimi snáď najdôležitejšia: sú slovenskí policajti vhodne vyzbrojení a vycvičení?

Samotný policajný viceprezident Ľubomír Ábel tvrdí, že je najvyšší čas na výmenu policajnej výzbroje. "Zastávam názor, že polícia skutočne používa zbrane, ktoré nie sú vhodné pre výkon služby. Sú poruchové, často sa zasekáva náboj a znemožní policajtovi dokončiť zákrok," tvrdí.

Málo času na strelnici

Navyše policajti netrávia na strelnici veľa času a neminú tam ani veľa nábojov. "Tým, že je to o peniazoch, to určite nie je veľa. Za mojej éry, čo je pár rokov dozadu, to bolo pätnásť maximálne dvadsať striel za mesiac," tvrdí bývalý policajný inštruktor streľby Branislav Križák.

"Ten limit je minimálne 350 nábojov ročne pre každého jedného policajta. Spravidla to býva aj viac," tvrdí Ábel. V porovnaní s dobrými či dokonca špičkovými športovými strelcami je to smiešne množstvo munície i skúseností.

"U dobrých strelcov sú to desaťtisíce rán ročne," uviedol predseda Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum Ľudovít Miklánek.

Chýry o tom, že policajti si musia strelivo nad limit kupovať za vlastné, sú vraj vymyslené. "Takúto informáciu počuje prvýkrát," hovorí policajný viceprezident.

Policajtka sa zachovala správne

Policajtka, ktorej pred očami zabili partnera, zareagovala inštinktívne správne, i keď sa jej nepodarilo páchateľa zastaviť. "To že sa skryla a potom tasila a strieľala, to je veľké plus. Ona reagovala podľa mojich informácií veľmi dobre," hovorí bývalý inštruktor streľby.

Vyšetrovanie ukáže, či bol policajt zavraždený vlastnou zbraňou. Ak by to bolo tak, okrem taktiky mohla zlyhať aj výbava. "Väčšina dnešných púzdier je postavená tak, že ich vytiahne len ten človek, ktorý ju má na opasku priamo hore. Niekto mu to zboku, zozadu ani spredu nevytiahne," dodáva Miklánek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy