Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vrátna sa stavia na nohy
Zdielať na

Vrátna sa stavia na nohy

VRÁTNA / Situácia vo Vrátnej doline je doslova z hodiny na hodinu lepšia. Ľudia sú tam naozaj usilovní. Takmer bez prestávky pracujú na odstraňovaní následkov ničivej búrky. Cesty sú už provizórne opravené, aby po nich mohli prejsť ťažké mechanizmy. Domáci tvrdia, že je tam stále dosť pekných a bezpečných miest, kam sa aj teraz dá ísť na turistiku.

Vo Vrátnej doline je  vidieť oproti minulému týždňu už obrovskú zmenu. Na parkovisku na konci doliny pri chate Vrátna sú síce autá, no nie sú to zničené vraky turistov. Tie už hasiči odpratali preč. V týchto dňoch sa tu striedajú nákladiaky.

Lanovka ako náhrada

Šoféri čakajú, kým ich ťažké bagre naložia kameňmi, ktoré  spôsobili obrovské škody. Tento materiál skazy, ale teraz bude užitočný. Poslúži pri stavbe novej cesty.

Ďalšie bagre čistia koryto rieky. Snažia sa dostať ho do pôvodného stavu. "Našou prioritou je stabilizovať brehy," tvrdí generálny riaditeľ SVP, Marián Supek. Návštevníci Vrátnej sa  síce nemôžu lanovkou vyviezť na hrebeň Malej Fatry, no majú náhradné riešenie. I keď nie  plnohodnotné. "Štandardne lokalita Paseky nebýva v letných mesiacoch v prevádzke, ale teraz funguje ako malá náhrada namiesto poškodenej kabínky," informuje Ľudmila Porubčanská z lyžiarského strediska Vrátna.

Ideálna turistika

Po tieto dni mnohí turisti váhajú, či majú vôbec prísť do rodiska Juraja Jánošíka. Ak sa však vyhnú určitým úsekom, stále majú veľa možností pre ideálnu turistiku. Jánošíkove diery, Malý či Veľký Rozsutec. Ako aj samotný hrebeň Malej Fatry , na ktorý si ale musíte teraz už vyšliapať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy