Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Geológovia sa vrátili z Vrátnej a varujú Slovákov
Zdielať na

Geológovia sa vrátili z Vrátnej a varujú Slovákov

VRÁTNA / Geológovia, ktorí sa v piatok vrátili z Vrátnej, majú varovanie pre ľudí na celom Slovensku. Vraj vplyvom výrazných klimatických zmien môžu byť zosuvy u nás častejšie a kdekoľvek.

Prognózy skúsených geológov, čo sa týka zosuvov pôdy v rámci celého Slovenska, nepotešia ani jedného Slováka. Zosuvy pôdy v Nižnej Myšli a s odstupom dvoch rokov zosuvy vo Vrátnej Doline majú rovnaký scenár. Hornatý terén  a priveľa zrážok. Ak však len toto stačí k vzniku katastrofy v ohrození je príliš veľa našich obcí.

Častejšie zosuvy

"Nemožno vylúčiť, že zosuvy budú častejšie. Tie klimatické podmienky sa u nás veľmi menia. skutočne budu musieť aj developeri ako i ľudia myslieť na to, že ak bývajú v blízkosti hornatého terénu, môže sa to stať," tvrdí geológ Pavel Liščák.

Súčasný terén vo Vrátnej doline,v  ktorom piati skúsení geológovia pracovali, niekoľko dní po návrate prirovnali k mokrej špongii. Ppríčinou živelnej katastrofy vo Vrátnej bol v osudný deň hornatý terén a 65 milimetrov zrážky. Podobný scenár sa preto môže opakovať kdekoľvek.

"Najprv sa vytvorili len tenké pasy zosuvov, zem však pod vplyvom predchádzajúcich búrok bola premočená, a tak  nabrali prúd a vytvorili zemito kamenitý prúd o rýchlosti 40 kilometrov," vysvetľuje geológ.

Slová geológov o tom, že zosuv pôdy môže nastať hocikde potvrdil aj mail od našej čitateľky. Pani Bibiána nám poslala pár fotiek z piatkovej prietrži mračien v dedine Malá Franková (okres Kežmarok).

Stačilo 15 minút

"Všetko sa to zbehlo okolo 14:15. Búrka trvala viac ako hodinu, ale za pätnástich minút vymyla niekoľko svahov. Nánosy bahna ničili všetko, čo im prišlo do cesty. Podľa starého zvyku sa u nás v tom čase rozozvučali zvony, traja mladí ľudia išli zvoniť dovtedy, kým sa mračná začnú rozchádzať a prestane pršať. Obetaví ľudia pomáhali zachraňovať, čo sa dalo. Ešte aj topiace sa teľa z potoka vyberali," povedala čitateľka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy