Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
BUK zabíjal na Ukrajine, podobný systém má aj Slovensko
Zdielať na

BUK zabíjal na Ukrajine, podobný systém má aj Slovensko

BRATISLAVA / Jednou zo zásadných otázok, na ktoré má dať rozsiahle vyšetrovanie odpoveď znie, kto a čím zostrelil civilné lietadlo na Ukrajine. Otvorene sa hovorí o tom, že útok vyšiel z protilietadlového systému BUK. Podobný máme aj na Slovensku. V minulosti takmer zostrelil lietadlo.

Samohybný protilietadlový raketový systém stredného doletu. Ide o vysoko presnú pozemnú zbraň. Osem rakiet ktoré unesie, dokáže po sebe, v maximálnej rýchlosti tisícdvesto metrov za sekundu, odstrániť cieľ vo vzdialenosti tridsaťdva a v maximálnej výške dvadsaťdva kilometrov.

Podľa vojenských zdrojov je protilietadlový systém BUK určený k ochrane pred lietadlami a raketami s plochou dráhou letu.

Je všeobecne známe, že lietadlá sú najzraniteľnejšie počas štartu a v čase pristátia. Malajzijský Boeing však trafila raketa vtedy, keď to nikto absolútne nečakal.

Školený personál

Hneď po tragédii sa začalo špekulovať a konšpirovať o tom, komu protilietadlový systém patrí. Či bol ruský, ukrajinský alebo strieľali proruskí militanti. "Obsluhovať raketový systém "zem - vzduch" a trafiť cieľ vo výške 10 kilometrov, ktorý letí rýchlosťou 800-900 km za hodinu, vôbec nie je jednoduché a je k tomu potrebný školený personál," uviedol Jakub Kapuš zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

"V prípade, že sa taký systém dostane do rúk, separatistom, tak budú mať k dispozícii aj personál, ktorý pri takom systéme mohol slúžiť," myslí si bývalý náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl Ľubomír Bulík. 

Slovensko má KUB

Slovenská armáda má vo výzbroji podobné protilietadlové systémy s typovým označením KUB. Sú stále aktívnou súčasťou slovenskej protivzdušnej obrany. Pripravený k paľbe vie byť do piatich minút. Rovnako rýchlo vie byť po vystrelení aj zbalený.

V slovenskom vzdušnom priestore však zatiaľ nikoho nezlikvidoval. Aj keď podľa niekoľko rokov starého zvukového záznamu komunikácie medzi vežou a pilotom nákladného lietadla, k tomu veľa nechýbalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy