Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kiska pozval Porošenka na Slovensko, ten zatiaľ nereagoval
Zdielať na

Kiska pozval Porošenka na Slovensko, ten zatiaľ nereagoval

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Ukrajinský prezident Petro Porošenko dostal pozvanie od Andreja Kisku. Mal by sa zúčastniť augustových osláv Slovenského národného povstania. Porošenko zatiaľ nepotvrdil, či príde.

"Odpoveď, zrejme aj vzhľadom na napätú vnútropolitickú situáciu na Ukrajine, ešte neprišla," povedal hovorca prezidenta Peter Petrus. Známy podľa neho zatiaľ nie je ani predbežný termín Kiskovej recipročnej návštevy Kyjeva.

Po pracovnej ceste do Budapešti a minulotýždňovej oficiálnej návšteve Prahy čaká Kisku návšteva susedného Poľska. Vo Varšave sa stretne s prezidentom Bronislawom Komorowským.

Dve stretnutia s Gašparovičom

Prezident Porošenko, ktorý sa funkcie ujal 7. júna tohto roku, sa stretol s Kiskovým predchodcom Ivanom Gašparovičom na svojej inaugurácii v Kyjeve a na summite vo Varšave.

Prozápadný miliardár Porošenko sa stal víťazom májových prezidentských volieb, keď už v prvom kole získal viac ako 54 percent hlasov. Jeho hlavnú rivalku, expremiérku Juliju Tymošenkovú, podporilo len 13 percent voličov.

V súlade s pravidlami

Medzinárodní pozorovatelia na čele s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) priebeh prezidentských volieb na Ukrajine ocenili.

Hlasovanie podľa nich vo veľkej väčšine prebehlo v súlade s medzinárodnými pravidlami a základnými slobodami, napriek tomu, že voľbám na východe krajiny bránili ozbrojení separatisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy