Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
KDH hlasovanie o práci v nedeľu odložilo na september
Zdielať na

KDH hlasovanie o práci v nedeľu odložilo na september

BRATISLAVA / Hoci KDH považuje za veľký problém, že množstvo ľudí pracuje v obchodoch počas nedieľ, hlasovanie o zákone, ktorý by nedeľnú prácu v maloobchode zakázal, kresťanskí demokrati odložili až na septembrovú schôdzu národnej rady. Pôvodne mal parlament o novele Zákonníka práce, ktorou chceli poslanci za KDH zavrieť obchody počas nedieľ a štátnych sviatkov, hlasovať v piatok.

Rozprava k návrhu trvala dva dni. Poslanci za KDH však pred hlasovaním požiadali, aby o návrhu rozhodoval parlament až o dva mesiace.

Znak chudoby

Práca v nedeľu, pokiaľ nie je nevyhnutná, je podľa KDH znakom chudoby, nie bohatstva. "Na Slovensku pracujú ľudia v nedeľu najviac z krajín EÚ. Viac ako 19 percent ľudí pracuje v nedeľu. To je najvyššie číslo v európskej dvadsaťosmičke. To sú osoby, ktoré v nedeľu chýbajú pri rodinnom stole. To je každý piaty občan,“ argumentovali kresťanskí demokrati. VIAC TU.

Poliačik: nevnucujte svoj názor

Poslanec za SaS Martin Poliačik upozornil, že ak by KDH vedelo presvedčiť všetkých veriacich, aby v nedeľu nenakupovali, obchody by zostali prázdne a zavreli by ich. Ak to však KDH nedokáže, nemalo by svoje videnie sveta vnucovať všetkým.

Liberál Jozef Mihál zdôraznil, že ak to KDH myslí s návrhom vážne, mala by sa zakázať akákoľvek práca v nedeľu, nielen v maloobchode. Podľa poslanca za Smer-SD Andreja Kolesíka by nedeľný zákaz predaja pripravil o prácu asi 3 500 ľudí, prevažne žien, ktoré v maloobchode pracujú.

Kresťanskí demokrati Kolesíkovi oponovali, že jeho pozmeňujúci návrh, ktorým poslanec Smeru-SD obmedzil ambulantný predaj, by pripravil o prácu 10 000 ľudí.

Atak na nedeľu

Poslanec kresťanských demokratov Alojz Přidal pripomenul, že v mnohých štátoch je voľná nedeľa chránená zákonom. "Vo východoeurópskych štátoch je obrovský atak na nedeľu,“ uviedol. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku súčasťou kultúrneho spôsobu života v Európe je voľná nedeľa bez práce. Voľná nedeľa má podľa neho veľký význam nielen pre zdravie pracujúcich, ale aj pre život rodín s deťmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy