Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
KDH predkladá návrh na zákaz práce v nedeľu
Zdielať na

KDH predkladá návrh na zákaz práce v nedeľu

BRATISLAVA / Slováci pracujú v nedeľu najviac spomedzi všetkých krajín Európskej únie. KDH to chce v parlamente zmeniť a ochrániť voľnú nedeľu zákonom. V nedeľu vraj musí chodiť do práce až príliš veľa žien namiesto toho, aby ju trávili doma s rodinou a svojimi deťmi. Jednotná však v tomto nie je ani opozícia, ani SMER s odborármi.

"Na Slovensku pracuje v nedeľu najviac ľudí zo všetkých krajín Európskej únie," tvrdí predseda KDH Ján Figeľ.

Kresťanskí demokrati to však chcú zmeniť. Vraj až tristo tisíc ľudí pracuje v obchode, z čoho je drvivá väčšina žien. Aj podľa odborárov by radšej ženy mali byť doma. "Ak pracujú v nedeľu, trpí aj rodinný život. Sme vyzývaní Európskou úniou na zosúladenie pracovného a rodinného života," uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Némethová.

Rakúsky vzor

KDH navrhuje takzvaný rakúsky vzor, kedy by boli všetky supermarkety a hypermarkety zatvorené. Otvorené by ostali napríklad benzínové pumpy a  spoločnosti, ktoré sú nevyhnutné pre chod krajiny.

Už teraz sa ale proti stavia aj nová poslankyňa z SaS Jana Kiššová. Tá len v utorok nastúpila na poslanecké miesto. "Je to významný zásah do podnikateľských slobôd. Majiteľ obchodu nech rozhodne, či chce mať otvorené, či si vie nájsť zamestnancov, ktorí sú ochotní pracovať v nedeľu," tvrdí Kiššová.

"Najvyspelejšie ekonomiky v Európe majú nedeľnú prácu zakázanú zákonom," hovorí Ján Figeľ.

Smer nie je jednotný

Orem opozície nie je v tejto otázke jednotný ani Smer, od ktorého bude záležať, či návrh prejde. "Definitívne rozhodnutí nie sme, no treba pracovať na tom, aby ten projekt, alebo aby táto myšlienka bola potom čo najkomplexnejšie prijatá," uviedol poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Či sa na Slovensku bude pracovať aj v nedeľu, bude záležať od toho, akú podporu nájde KDH v parlamente. Doteraz strane nevyšlo niekoľko pokusov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy