Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Minister školstva Čaplovič chystá zmenu
Zdielať na

Minister školstva Čaplovič chystá zmenu

BRATISLAVA / Škôlky praskajú vo švíkoch a nájsť voľné miesto pre dieťa je pre rodičov naozaj ťažká úloha. Najmä, ak majú doma predškoláka a škôlka ho z kapacitných dôvodov nemôže prijať. Minister Čaplovič preto do novely školského zákona chce zahrnúť ustanovenie, že rodičia musia akceptovať kapacitné možnosti škôlok.

To, že sú materské školy preplnené, vie aj minister školstva Dušan Čaplovič. Zdá sa, že sťažností má dosť a preto navrhuje riešenie. 

Dopyt prevyšuje

"V súčasnosti, vzhľadom na demografickú krivku výrazne prevyšuje dopyt o prijatie detí do materských škôl nad existujúcimi kapacitnými možnosťami, a preto sa navrhuje explicitne ustanoviť, že prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy je limitované kapacitnými možnosťami materskej školy," píše sa v stanovisku ministra školstva.

Znamená to, že predškoláka majú prijať len vtedy, keď je v škôlke miesto. Ak ho nemajú, rodičia majú smolu a nemá význam ani sťažnosť.
"Je to nefér pre rodičov a nedemokratické," hovorí zástupkyňa Komory učiteľov Eva Kurincová.

Žiadna definitíva

Zatiaľ nie je nič definitívne ale už sa o návrhu rokuje a ministerstvo našlo podporu aj na školských odboroch. "Je to úloha zriaďovateľov škôlok. Oni majú zabezpečiť dostatočnú kapacitu v škôlkach," hovorí šéf školských odborov Michal Ondek.

Ministerstvo školstva sa k návrhom bližšie vyjadrí až keď budú v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "Zatiaľ je to len filozofia, úvaha. Až na jeseň to bude aktuálne," tvrdí hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy