Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rodičia detí narodených v septembri musia za škôlku platiť
Zdielať na

Rodičia detí narodených v septembri musia za škôlku platiť

BRATISLAVA / Podľa zákona má každé päťročné dieťa nárok chodiť do štátnej škôlky zadarmo. Aby to tak aj bolo, musí dieťa spĺňať ešte jednu podmienku: narodiť sa v správnom čase.

Krtistínka (5) bude mať 27. septembra šesť rokov. Už teraz je dosť šikovná na to, aby mohla po prázdninách nastúpiť do školy. "Prešla aj psychologickými testami. Má nárok na to, aby navštevovala základnú školu," hovorí mama Kristíny.

Kristína však posledný rok v škôlke nebude mať zadarmo. "Dieťa alebo žiak má právo na bezplatné vzdelanie pre päťročné deti pred začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky v materských školách," píše sa v Zákone o výchove a vzdelávaní.

Narodení v septembri

Rozhodujúci je dátum 31. august. "Ak dieťa dosiahne vek päť rokov napríklad 1. septembra 2013, nemôže byť uvedené do evidencie škôl ako dieťa, ktoré je jeden rok pred plnením školskej dochádzky," uviedla Renáta Vittková z tlačového oddelenia ministerstva školstva.

Keďže Kristína oslávila päť rokov v septembri, ministerstvo školstva ju nepovažuje za dieťa, ktoré je jeden rok pred plnením školskej dochádzky. A to aj napriek tomu, že školský rok 2013/2014 bol pre ňu v škôlke posledný.

Žiadosť o vrátenie poplatku

V takýchto prípadoch môže rodič po predložení potvrdenia, že dieťa  nastupuje do školy, požiadať zriaďovateľa materskej školy o spätné vrátenie poplatkov. "Rozhodnutie je však v plnej kompetencii zriaďovateľa materskej školy, ktorý môže, ale nemusí takejto žiadosti vyhovieť," dodala Vittková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy