Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské predsedníctvo v Únii bude drahý špás, zaplatíme 15,6 miliónov eur
Zdielať na

Slovenské predsedníctvo v Únii bude drahý špás, zaplatíme 15,6 miliónov eur

Zdroj: Jean-Etienne Poirrier

BRATISLAVA / Slovensko investuje do príprav na predsedníctvo v Európskej únii, ktoré začne v druhej polovici roku 2016, približne 15,6 miliardy eur. Zaplatiť musíme zvýšený počet slovenských diplomatov v Bruseli, jazykové vzdelávanie pre niektorých zamestnancov štátu či nákupy počítačov, stojí v správe ministerstva zahraničných vecí.

Najviac zaplatíme za pracovné miesta, ktoré vzniknú v súvislosti s predsedníctvom, a na našich diplomatov v Bruseli. V belgickej metropole začnú pribúdať už od septembra a do druhej polovice roka 2015 ich bude takmer sedemdesiat.

Daňoví poplatníci im zaplatia nielen cestovné, ale aj výdavky na prenájom. Na takzvané osobné výdavky dá štát takmer jedenásť miliónov eur. Peniaze budú stáť i kurzy anglického či francúzskeho jazyka. 

Rezort zahraničia plánuje spustiť webovú stránku predsedníctva a tiež nakúpiť propagačné materiály. Zabezpečiť bude treba i technické vybavenie diplomatov.

50 až 80 miliónov

Zatiaľ nie je známe, koľko zaplatí štát za prípravy na predsedníctvo v roku 2016. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák avizoval, že celé predsedníctvo bude stáť v rozmedzí 50 až 80 miliónov eur.

Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy