Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Česi prevzali predsedníctvo v EÚ
Zdielať na
Zahraničie

Česi prevzali predsedníctvo v EÚ

Zdroj: Jean-Etienne Poirrier

Agende českého predsedníctva bude dominovať energetika, ekonomika, východné partnerstvo a západný Balkán

Po Slovinsku je Česká republika druhou spomedzi 12 nových členských krajín v predsedníckom kresle. Zasadá doň pritom 4,5 roka od svojho vstupu do EÚ. Po polročnom šéfovaní odovzdá Praha žezlo 30. júna Švédsku.

Program českého predsedníctva sa oficiálne začne 7. januára stretnutím českej vlády s Európskou komisiou, ktorej členovia na čele s predsedom Josém Manuelom Barrosom pricestujú do Prahy, kde sa uskutoční tradičné úvodné zasadnutie.

Vrcholmi predsedníctva budú dva bruselské summity - jarný v marci a záverečný v júni. Agende českého predsedníctva bude dominovať energetika, ekonomika, východné partnerstvo a západný Balkán.

Podpredseda českej vlády pre európske záležitosti Alexandr Vondra spustil o polnoci na Silvestra "Strojom času" začiatok českého predsedníctva Európskej únie (EÚ).

V priamom prenose Českej televízie dal Vondra pokyn na spustenie obrovského kyvadla nad ľavým brehom Vltavy na pražskej Letnej. Kyvadlo, osvetlené farbami EÚ a logom českého predsedníctva, zastane 30. júna, kedy sa predsedníctvo ČR skončí.

"Stroj času" zostrojili v Prahe v roku 1991 pri príležitosti Všeobecnej česko-slovenskej výstavy. V 50. rokoch sa na tomto mieste nachádzala obrovská socha sovietskeho diktátora Josifa Stalina, ktorú však v roku 1961 vyhodili do vzduchu.

Dnešným dňom sa stáva plne funkčnou oficiálna internetová stránka českého predsedníctva www.eu2009.cz.

Zdielať na

Najčítanejšie správy