Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na diaľnice si počkáme minimálne do roku 2019
Zdielať na

Na diaľnice si počkáme minimálne do roku 2019

BRATISLAVA / Z Bratislavy do Košíc by sme sa mali po diaľnici plynulo dostať, podľa najnovších odhadov vlády, koncom roka 2019. Na vyriešenie pravidelných dopravných kolapsov v hlavnom meste peniaze pravdepodobne nezostanú, a tak obchvat zrejme pôjde zo súkromných peňazí.

Každodennú realita v okolí Bratislavy predstavujú niekoľkohodinové zápchy, ráno aj večer.

Hustota dopravy neustále narastá a súčasné cesty ju nestíhajú absorbovať. Najmä v špičke tak obyvatelia satelitov denne trávia za volantom dve až tri hodiny.

"ide najmä o ľudí, ktorí keď vozia deti do Bratislavy do základných alebo materských škôl," hovorí aktivista z Chorvátskeho Grobu Peter Matula.

Riešením má byť nultý obchvat a vybudovanie ciest D4 a R7, ktoré však brzdia nevysporiadané pozemky. Obyvatelia dotknutých dedín žiadajú, aby sa s výstavbou začalo už na jar budúceho roka. Jediný spôsob je vraj súkromný PPP projekt.

"Dnes sú historicky najlepšie podmienky na finančných trhoch, kde si koncesionár, teda ten, ktorý to postaví, môže požičať veľmi lacno," objasňuje dopravný analytik Ondrej Matej.

Tento termín aj podľa ministerstva dopravy nereálny. Celá situácia si však vyžaduje skoré riešenie.

"Niekto hovorí, že stred Slovenska je srdce, ale Bratislava je hlava a keď sa upchajú všetky tepny, tak skolabuje celý organizmus,"
myslí si Matula.

Ceny klesajú

Katastrofálna situácia na cestách sa odrazila aj na poklese cien nehnuteľností na vidieku. Bývať mimo mesta tak postupne prestáva byť zaujímavé a ceny nehnuteľností klesajú.

Doprava odrádza od sťahovania sa na vidiek stále viac ľudí a mnohí sa vracajú späť do mesta. Podľa odhadov Ministerstva dopravy by mali obchvat dokončiť do roku 2019. V tom istom roku by sme sa mohli dožiť severného spojenia Bratislavy a Košíc. Popod Strečno tak budeme musieť jazdiť ešte aspoň päť rokov.

"Priorita je dokončiť jeden ťah a to je D1, na ktorý sústredíme financie a všetky naše kapacity," hovorí štátny tajomník ministerstva dopravy. Južný ťah R2 príde preto na rad neskôr a naplno by sa mu mali začať venovať až po roku 2020.

Najčítanejšie správy