Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Otec nosí postihnutú Eriku (18) z bytu na rukách
Zdielať na

Otec nosí postihnutú Eriku (18) z bytu na rukách

VRANOV NAD TOPĽOU / Školákom začali prázdniny a spolu s nimi minimálne jednému rodičovi. Pán Miroslav z Vranova nad Topľou 12 rokov nosí svoju postihnutú dcéru do školy na rukách. Zo štvrtého poschodia v bytovke bez výťahu je to poriadna zaberačka. Od mesta žiada bezbariérový byt na prízemí, zatiaľ bez úspechu. Erika už má 18 rokov a školy sa nechce vzdať, no jej otcovi už dochádzajú sily.

Vysvedčenie a pred sebou prázdniny má po piatku aj usmievavá Erika. Dievča s detskou mozgovou obrnou. Od malička je odkázaná na pomoc iných. Aj v piatok išla do školy ako obvykle. Na otcových rukách po schodoch a bez výťahu.

Ťažký vozík

Pán Miroslav už má toho ale vo svojich päťdesiatichpiatich rokoch slušne povedané dosť. Dennodenný rituál. Erika vymeškala len 12 hodín. Jej otec to už nezvláda. Každé ráno to isté. Najprv vozík potom Erika a po škole to isté, akurát opačne.

"Raz to bude najťažšie, odniesť ju dole," hovorí otec Miroslav. Ten sa pritom neraz poriadne zapotí. Potom ako vynesie na štvrté poschodie Eriku čaká ho dole ešte 20 kilový vozík.

Pomoc od mesta

Zúfalý otec čaká pomoc od mesta. Vyše roka žiada o bezbariérový byt. "Mesto Vranov nad Topľou, aj napriek tomu, že pán Balog je neplatič, mu ponúklo iný byt na prenájom," informuje hovorkyňa mesta Eva Mitaľová.

Balogovcom by sa zišiel nielenže byt na prízemí, ale aj väčší. V garzónke na štvrtom poschodí sa tiesni deväť ľudí. Mesto tvrdí, že nemá voľný bazbariérový byt. Ten Ponúknutý je síce na prízemí ale vyvýšenom to znamená, že schodov je menej ale stále tam sú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy