Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Užívajte si teplo, opäť sa ochladí
Zdielať na

Užívajte si teplo, opäť sa ochladí

SLOVENSKO / Po studenom ráne, keď teplota klesla na severe, v dolinách a kotlinách pod šesť stupňov, sa rozbieha príjemný slnečný prázdninový deň. Už v piatok k nám začal prúdiť teplý vzduch od juhozápadu, pocítili sme to na maximálnej dennej teplote, ktorá dosiahla na juhozápade už takmer stupňov. Prúdenie teplého vzduchu v sobotu ešte neberie na obrátkach.

Sobota bude slnečná, teplá a bez zrážok. Teplota dosiahne 23 až 30 stupňov. Ani vietor počasie nepokazí, fúkať bude od juhu do pätnásť až dvadsať kilometrov za hodinu.

V nedeľu začnú od západu pozvoľna pribúdať oblaky, popoludní sa na západe objavia aj prehánky a búrky. "Teplota bude vysoká, od 26 do 31 stupňov, chladnejšie môže byť na severozápade, kde sa oblačnosť a zrážky studeného frontu objavia najskôr.  V okolí Čadce a Turzovky bude v nedeľu okolo dvadsaťštyri stupňov," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Vietor bude viať od juhovýchodu do 25, v nárazoch však až okolo 45 kilometrov za hodinu.

Studený front sa bude v noci na pondelok presúvať ďalej na východ a v pondelok bude ovplyvňovať počasie na celom našom území. 
Pri premenlivej veľkej oblačnosti a častých prehánkach, občasnom daždi a búrkach dosiahne teplota len 16 až 23 stupňov, na juhovýchode dvadsaťšesť.

Bude však veterno. Vietor bude mať rýchlosť do tridsať, v nárazoch okolo 50 kilometrov za hodinu. Očakávame búrky, ktoré môžu byť sprevádzané intenzívnymi zrážkami, krúpami a silným nárazovým vetrom.

Studený začiatok prázdnin

Prázdniny sa v pondelok začnú studeným frontom. Od stredy sa však opäť vrátia letné hodnoty na mnohé miesta krajiny. Podľa klimatologickej klasifikácie sa leto u nás prejavuje presunmi atmosférických frontov,  prehánkami a búrkami v horských oblastiach v popoludňajších hodinách a teplotou od 23 do 29 stupňov. 

Tropických tridsať u nás počas letných dní nebývalo veľa, výskyt takýchto teplôt sa u nás začal zvyšovať až v posledných rokoch. Vedci to dávajú do súvisu s prebiehajúcou klimatickou zmenou. Pozrite si predpoveď na leto TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy