Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predpoveď na víkend aj leto. Pozrite sa, ako bude...
Zdielať na

Predpoveď na víkend aj leto. Pozrite sa, ako bude...

Zdroj: ISIFA

SLOVENSKO / V piatok sa cez naše územie presúval studený front, ktorý priniesol viac oblačnosti. Objavili sa prehánky, ochladilo sa a rozfúkal sa severozápadný až severný vietor. Studený front priniesol aj chladný vzduch. Prvý letný deň, ktorý nás čaká v sobotu, teda nebude najpríjemnejší.

V sobotu o 12:51 k nám príde leto. Čaká nás najdlhší deň v roku, ktorý ale nebude rovnako príjemný na celom našom území.

Sobota bude polooblačná, na severe a východe až oblačná a miestami očakávame prehánky. Na juhozápade bude pršať len ojedinele. "V čerstvom chladnom vzduchu sa teplota zdvihne na 20 až 24 stupňov. Na severe bude teplota nižšia, od 16 do 20 stupňov," povedala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Vietor sa nezmení, naďalej od severozápadu do 25 kilometrov za hodinu a na západe prechodne v nárazoch okolo 45 kilometrov.

Na teplo si počkáme

Nedeľa bude veľmi podobná sobote. V studenom vzduchu teplota pri vyjasnení a utíšení vetra bude klesať na 13 až deväť stupňov. Na severe a v dolinách to bude len od 8 do štyroch.  

Cez deň sa však vzduch prehreje na príjemné teploty. Naďalej bude viac oblačnosti a zrážok na severe a východe, ale v porovnaní so sobotou bude príjemnejšie.

Teplota stúpne na 22 až 26 stupňov, na severe okolo dvadsať. Vietor bude stále fúkať od severozápadu, ale už bez nárazov do 20 kilometrov.

Na začiatku budúceho pracovného týždňa, až do stredy, bude pokračovať pozvoľné otepľovanie. Prehánky sa budú vyskytovať ojedinele, najmä v horských častiach Slovenska. Ranná teplota sa bude pohybovať od 13 do 6 stupňov, ale cez deň bude stále vyššia a vyššia.

V pondelok bude 20  až 27, v stredu 21 až 28 stupňov. V druhej polovici týždňa je šanca na viac oblakov na celom našom území a častejšie prehánky, dokonca sa opäť objavia aj búrky.

Výhľad na leto 

Podľa prognózy z odborných klimatologických stredísk, zaoberajúcich sa sezónnymi predpoveďami, bude tohoročné leto v stredných zemepisných šírkach Európy teplotne slabo nadpriemerné, zrážkovo slabo podpriemerné, s lokálne výrazne odlišnými zrážkovými úhrnmi. 

Čo znamená, že sa môžeme tešiť na denné maximálne teploty mierne nad tridsať stupňov. Zrážok by malo byť celkovo  menej, ako je náš dlhodobý klimatický normál, ale lokálne sa pri konvektívnych zrážkach objavia aj územia, ktoré budú mať zrážok vysoko nad priemer.

Naše, typické slovenské leto je charakterizované priemernými najvyššími dennými teplotami od 23 na severe po 29 stupňov na juhu. Deň začína malou oblačnosťou, v priebehu dňa narastie kopovitá oblačnosť, z ktorej sa popoludní objavujú prehánky, ojedinele aj búrky. Celkovo je zrážok u nás počas leta okolo 60 až 80 milimetrov za mesiac, v závislosti od nadmorskej výšky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy