Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Američania sa prišli učiť od Slovákov, chcú naše technológie
Zdielať na

Američania sa prišli učiť od Slovákov, chcú naše technológie

SLOVENSKO / V tajnosti a bez médií. Takto mal vyzerať príchod Američanov na slovensko-ukrajinskú hranicu. Odborníkov z USA zaujíma naša východná hranica. Špičkovú technológiu, akú máme my, chcú totiž používať na americko-mexickej hranici, kadiaľ sa množstvom tunelov valí marihuana a utečenci.

Vonkajšia hranica Schengenu je chránená najmodernejšími technológiami. Záujem o ne majú aj Američania. "Na Slovensku je momentálne pracovná skupina odborníkov z USA, ktorej členovia sa zoznamujú s technológiami, ktoré využívame pri ochrane vonkajšej hranice EÚ," informuje hovorkyňa minsterstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Strážená nadštandardne

Z hľadiska techniky je slovensko-ukrajinská hranica strážená nadštandardne. Napríklad  lietadlo s kamerami, ktoré lieta vo výške tri kilometre nad zemou a takmer ho nepočuť, či seizmický detektor pod zemou.

"Dokáže identifikovať otrasy a hluk na štátnej hranici, vrátane ľudskej chôdze," tvrdí Ivan Netík z tlačového odboru ministerstva vnútra. Obyvateľom pohraničných obcí sa však zdá, že je tej techniky priveľa. "Nevyjdeme nikde von na pivo, ani na malinovku bez toho, aby sme boli monitorovaní," rozpráva obyvateľ pohraničnej obce.

Púšte aj hory

Američania však technológie používané na východnej hranici obdivujú. "Niektoré z nich by chceli využiť proti pašerákom a pašovanému tovaru na americko-mexickej hranici," pokračuje Kirinovičová.

Americko-mexická hranica je ale oveľa dlhšia. Na úseku niekoľkých tisícok kilometrov sa striedajú púšte aj hory. Množstvom vykopaných tunelov sa z Mexika do USA pašuje marihuana ale aj utečenci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy