Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pašeráci z neba. Nad slovensko-ukrajinskou hranicou lietajú rogalá
Zdielať na

Pašeráci z neba. Nad slovensko-ukrajinskou hranicou lietajú rogalá

SNINA / Slovensko-ukrajinská hranica zažíva ataky nielen zo zeme, ale i zo vzduchu. Už po tretíkrát sa nad hranicou objavili rogalá. Prelet je nový spôsob pre pašerákov. Zo vzduchu na zem zhadzujú pašovaný tovar. Medzi migrantmi je novinkou zneužívanie azylu. Keď oň požiadajú - už ich nesmú vrátiť späť. Oni však z azylových zariadení utekajú do ďalších krajín Európskej Únie.

Nová móda na rogalách

Prichádzajú po vode, cez tunel a dokonca už aj na rogalách. Aj týmto spôsobom prekračujú nelegálne našu hranicu migranti a pašeráci. "V troch prípadoch boli za účasti viacerých zložiek Štátnej hraničnej služby Ukrajiny zaistené tri motorové závesné klzáky, teda rogála," uviedla hovorkyňa regionálnej hraničnej polície v Sobranciach.

Ani v jednom prípade však nedošlo k narušeniu nášho vzdušného priestoru SR. Napriek tomu si pašeráci na padákoch poriadne zavarili. Nepomohla ani výhovorka, že hranicu preleteli nechtiac. "To sa nedá povedať, že som si nevšimol a pomýlil som sa. Keď nepoznám terén, keď nepoznám podmienky letové tak neletím," tvrdí paraglajdista Miroslav Bober.

Zneužívanie azylu

"Vo všetkých uvedených prípadoch nás ukrajinská strana informovala, že sa nimi zaoberala v súvislosti s pašovaním tovaru cez spoločnú hranicu," uviedla Kopernická. Počet nelegálnych migrantov, ktorí sa pokúsili o prekročenie slovensko-ukrajinskej hranice sa vlani znížil o 28 percent. Napriek tomu zostáva problémom zneužívanie azylu.

Mnohí cudzinci zadržaní políciou oň totiž požiadajú iba preto, aby ich nemohli vrátiť späť. Z azylových zariadení sa potom pokúšajú ujsť do iných štátov. "Proti prípadným pokusom o útek sme zabezpečení technickými prostriedkami- sú to mechanické zábrany, takisto elektronický kamerový systém," uviedol riaditeľ úradu policajného zboru pre cudzincov Emil Semjan.

Biznis s cigaretami

Za posledný rok však už poklesol aj počet žiadateľov o azyl. Biznisu s pašovanými cigaretami sa však darí aj naďalej. Nečudo, veď škatuľka cigariet stojí na Ukrajine 60 centov, zatiaľ čo u nás okolo dvoch eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy