Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kiska sa vykašľal na štátnikov, na obed pozval bezdomovcov
Zdielať na

Kiska sa vykašľal na štátnikov, na obed pozval bezdomovcov

BRATISLAVA / Nový prezident Slovenska Andrej Kiska prepisuje históriu. "Vykašľal" sa na štátnikov a na slávnostný obed do záhrady Grasalkovičovho paláca pozval seniorov, deti z detských domovov a bezdomovcov.

Andrej Kiska navštívil sídlo hlavy štátu, Grasalkovičov palác až vo chvíli, keď po slávnostnom zložení sľubu prevzal od Ivana Gašparoviča symbolicky kľúče od paláca.

Na rozdiel od predchádzajúcej hlavy štátu Ivana Gašparoviča po inaugurácii nezvolil obed s politikmi a predstaviteľmi cirkví, ale hostil sociálne slabých ľudí. 

V prezidentskej záhrade nechal postaviť stan a pozval na obed bezdomovcov, seniorov a ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch. Kiskove pozvanie prijalo niekoľko desiatok ľudí, ktorí si pochutnali okrem iného na kačacích prsiach alebo hovädzom steaku.

Pozrite sa, aké menu prichystal Kiska pre svojich hostí:

"Je to prvý prezident, ktorý sa zaoberá aj takými ľuďmi, ako sú predajcovia časopisu Nota Bene. Obed bol dobrý," povedal jeden z bezdomovcov, ktorý si zarába predajom časopisu. Pozvánku ku Kiskovi dostal od sociálnej pracovníčky, ktorá mu pomáha v jeho ťažkej situácii.

Pomoc sociálne slabým

Kiska je známy svojou pomocou sociálne slabým. Ešte pred vstupom do politiky stál v roku 2006 pri zrode neziskovej organizácie Dobrá anjel, ktorá finančne podporuje rodiny ťažko chorých.

Na jej rozbeh venoval približne milión eur. Kiska v minulosti zbohatol na predaji podielov vo finančných spoločnostiach. Hneď po tom, ako bol zvolený za prezidenta vyhlásil, že celý svoj plat venuje charite. Pozrite si rozhovor z roku 2010, ktorý poskytol Andrej Kiska magazínu Exclusiv ešte ako podnikateľ.

Menšie faux pas

Slávnostný akt inaugurácie sa neobišiel bez drobných faux pas. Pred zahájením prezidentského sľubu museli pracovníci protokolu presadiť odchádzajúcu prvú dámu. Silvia Gašparovičová si sadla na miesto vyhradené pre Kisku.

Neskôr zase vojenská hudba začala hrať skôr, ako novému prezidentovi zasalutoval náčelník generálneho štábu. Fanfáru začali vojaci po rerušení hrať znova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy