Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kiska rýchlo zabúda na kamarátov, tvrdí súputník z USA
Zdielať na

Kiska rýchlo zabúda na kamarátov, tvrdí súputník z USA

PALÍN / Andrej Kiska odišiel v roku 1990 do Ameriky pokúšať šťastie. Zdá sa však, že na niečo zabudol. Presne také pocity má Daniel Gerbery z Palína (okr. Michalovce)

Andrej Kiska s Danielom Gerberym opustili Slovensko okamžite po revolúcii. Spolu nasadli do lietadla a odišli za veľkú mláku. "Bolo to ťažké. Pár mesiacov sme prežili spolu," spomína Gerbery.

Ich spoločné chvíle sú vraj zachytené aj na fotografii, ktorá sa nachádza v osobnom archíve prezidenta. Dvaja muži na nej pózujú tesne pred tým, ako sa pustia do jedla na zemi. "Nosieval som večere, pretože na tej benzínke pracoval aj brat. Takže som im tam nosieval večere," hovorí Kiskov kamarát.

Ukrajinský kolega? Omyl!

V popise voľne dostupnej fotky na internete z obdobia v Amerike sa však uvádza, že v spoločnosti Andreja Kisku nie je dotyčný kamarát, ale nejaký ukrajinský kolega z práce. Pán Daniel má preto pre prezidenta pripravenú priamu otázku. "Mám na neho jednu otázočku. Prečo ma nazval Ukrajincom?" pýta sa Daniel Gerbery.

Za omylom môžu byť podla neho aj roky. Myslí si, že prípadná slabšia pamäť hlavy štátu, sa vraj dokáže rýchlo obnoviť. "Keď už ma nepozná podľa výzoru, tak aspoň podľa mena. Určite ho má zaryté v pamäti," dodáva kamarát z východného Slovenska.

Iný ako ostatní

Daniel Gerbery by si rád s novým prezidentom zaspomínal na časy strávené v Amerike. Podľa neho bol Kiska už vtedy iný ako ostatní. "Mal anzug, aj kravatu. Po štyroch dňoch si kúpil auto, sadol a išiel," spomína Gerbery.

Andreja Kisku aj jeho voliči považujú za iného prezidenta. Najmä za ľudského prezidenta. Vlastnil firmy na splátkový predaj. V stave, keď už nemusel vôbec zarábať a mohol začať míňať, využil svoj podnikateľský talent a začal sa naplno venovať charite. Pozrite si recept na úspech muža, ktorý to dotiahol až do prezidentského paláca. Rozhovor poskytol Andrej Kiska ešte ako podnikateľ v relácii Exklusiv v roku 2010. VIAC TU. 

Obed s bezdomovcami

Kiska svoje srdce ukázal aj počas inauguračného dňa. Potom ako zložil tesne pred poludním slávnostný sľub, pešo prešiel do Dómu sv. Martin na bohoslužbu a odtiaľ opäť pešo do prezidentského paláca. Do záhrady pozval seniorov, bezdomovcov a deti, ktoré vyrastali v detských domovoch na obed. ONLINE z inauguračného dňa nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy