Polojasno
22°
Bratislava
Prezidentovi fľašu nenoste
Zdielať na

Prezidentovi fľašu nenoste

BRATISLAVA / Už v nedeľu má novozvolený prezident Andrej Kiska v pláne počas svojej inaugurácie prehovoriť aj s obyčajnými ľuďmi. Pri tejto príležitosti mu viacerí budú chcieť venovať dary. Čo všetko teda môžete prezidentovi ponúknuť?

Inauguračný deň začne Andrej Kiska v bratislavskej Redute, kde o trištvrte na dvanásť zloží sľub. Odtiaľ sa pešo presunie do Dómu sv. Martina. Tu sa naskytá priestor pre občanov, ktorí sa s ním chcú porozprávať, či mu niečo na pamiatku venovať.

"Podľa protokolu by mal mať prezident ruky voľné. Takže dary príjme, ale bude ich následne posúvať ďalej," vysvetľuje protokolistka Ingrid Horvay. "Nejde pritom o žiadne maniére vysokopostaveného ústavného činiteľa."

Žiadne jedlo a pitie

To, či prezident môže alebo nemôže prijímať pozornosti priamo z rúk občanov je najmä otázkou bezpečnosti. "Očakávame, že presuny budú za účasti väčšieho počtu ľudí, preto sme ich zabezpečili zvýšeným počtom ochrankárov," uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Silvia Keratová.

Nevhodné sú dary ako jedlo či tekutiny. "Je málo pravdepodobné, že z takej dobre napečenej bublaniny prezident hneď aj ochutná, pretože to už podlieha Úradu na ochranu ústavných činiteľov, čo prezident v skutočnosti ochutnať môže a čo nie," dodáva Horvay.

Suchá dlaň

Protokol ale platí aj na také jednoduché gesto, ako je podanie rúk. "Treba si dávať pozor, aby sme ruku, ktorú mu chceme podať, nemali vlhkú, pretože nič nepôsobí horšie ako naša mokrá dlaň, ktorej sa ten druhý musí dotknúť."

Popoludní bude prezident obedovať v záhrade prezidentského paláca. Podvečer sa presunie na Devín, kde položí veniec a kyticu k pamätníku a celý deň ukončí slávnostnou recepciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy