Polojasno
22°
Bratislava
Kiska sa pripravuje na prezidentovanie, plat dá na charitu
Zdielať na

Kiska sa pripravuje na prezidentovanie, plat dá na charitu

BRATISLAVA / Nastupujúci prezident Andrej Kiska vylučuje čistky v kancelárii prezidenta, svoj plat chce rozdeliť medzi rodiny s neľahkým osudom, a ak mu pri náročných štátnických povinnostiach ostane čas, strávi ho s rodinou, manželkou a deťmi.

Andrej Kiska sa na post prezidenta intenzívne pripravuje. "Je veľa problémov, ktoré ma čakajú hneď na začiatku – súdnictvo, ústavní sudcovia, nedokončená voľba predsedu najvyššieho súdu. Takže veľmi intenzívne diskutujem a radím sa so špičkovými ústavnými právnikmi, stretávam sa so sudcami, diskutujeme o všetkých týchto problémoch," povedal v rozhovore pre agentúru SITA budúci prezident. 

Hneď po inaugurácii Kisku čaká cesta do Budapešti na summit prezidentov Vyšehradskej skupiny, aj za prítomnosti nemeckého prezidenta. "Hneď ďalší deň mám stretnutie s pracovníkmi Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky. Bol by som rád, aby kľúčoví ľudia, pracovníci kancelárie prezidenta zostali," priblížil svoj program v prvých dňoch po inaugurácii Kiska.

Budúci prezident chce pokračovať v zabehnutej práci a opierať sa o tím ľudí, ktorý doposiaľ fungoval.

"Našťastie tým, že nie som kandidátom žiadnej politickej strany, za mnou neexistujú žiadne tlaky, ktoré by ma do niečoho nútili," povedal.

"Také niečo u mňa nie je. Je obrovská výhoda slobodného človeka, že si sám vyberám, kto by tam mohol so mnou byť a kto by so mnou mohol pracovať," zdôraznil zvolený prezident.

Dodal, že by bol rád, ak by v jeho tíme aspoň niekoľko mesiacov ostali napríklad šéf protokolu Peter Priputen a kancelár Ján Šoth.

Kiskov tím tvoria len muži, pozrite si reportáž:

Nadácia prvej dámy nebude

Andrej Kiska avizoval, že svoj plat bude posielať na charitatívne účely. "Môj plán je taký – osloviť najväčšie charitatívne organizácie, ako je Liga proti rakovine, Plamienok, Dobrý anjel. Chcem od tých, čo priamo poznajú rodiny, ktoré bojujú s osudom, a o ktoré sa štát nedokáže postarať, aby mi tie najťažšie príbehy dali a vybrali z nich, komu sa tento plat bude rozdeľovať. Pokiaľ budem mať možnosť, veľmi rád sa aspoň s niektorými z nich stretnem," opísal svoje predstavy Kiska.

Ako budúci prezident oznámil, jeho manželka Martina nebude zakladať nadáciu prvej dámy. Zastúpi ho totiž vo funkcii predsedu správnej rady Dobrého anjela. Slovenská verejnosť Martinu Kiskovú neuvidí ani vo funkcii prvej dámy, na akú sme boli doteraz zvyknutí.

TV JOJ

"Moja manželka sa viackrát vyjadrila, že pokladá za svoju najväčšiu životnú prioritu a zmysel života to, že sa bude starať o naše malé deti, že sa bude venovať ich výchove a vzdelaniu. Ja som za to na ňu veľmi hrdý. Na inaugurácii ju určite uvidíte a potom sa uvidí, ako sa situácia bude vyvíjať," uviedol Andrej Kiska.

Zdôraznil tiež, že Slovenská republika nemá v ústave ani inde definovanú úlohu prvej dámy. "Úloha prvej dámy je daná skôr vzájomnou dohodou a uvidíme, aká situácia nastane," vysvetlil. 

Novinkou pre budúcu hlavu štátu je aj ochranka. Zo začiatku ju nechcel, no keďže mu patrí zo zákona, musel do inaugurácie prijať aspoň jej ľahšiu verziu. "To, že som sa stal prezidentom, vyvoláva veľký záujem ľudí. Našťastie ten záujem je veľmi príjemný, kdekoľvek sa pohnem, zastavujú ma, chcú sa so mnou fotografovať, potriasť mi ruku. Je to veľmi príjemné, no napriek tomu si viem predstaviť, že môžu nastať komplikovanejšie situácie," hovorí Kiska.

Bez ochranky ani na krok

Od inaugurácie bude jedinou osobou v Slovenskej republike, ktorá nemôže odmietnuť ochranku. Kiska si tak na to postupne zvyká. 

"Našťastie sú to veľmi príjemní ľudia. Našli si veľmi pekný vzťah aj k našim malým deťom, ktoré si z nich spravili kamarátov," povedal na adresu ochrankárov Kiska.

Zaujímavosťou je aj to, že ako prezident si najbližších päť rokov nezašoféruje.

Nastupujúci prezident vie, že medzi jeho privilégia patrí aj prezidentská vila v Bratislave. Ako povedal, vie, kde sa nachádza, ale nevie, v akom je stave.

"Keďže je to majetok kancelárie prezidenta republiky, určite sa tam pôjdem pozrieť, aby som si vytvoril názor. Treba sa asi rozhodnúť, po dohode aj s ďalšími ústavnými činiteľmi, čo s tým," hovorí.

Andrej Kiska žije v Bratislave v prenájme. "Našťastie som finančne zabezpečený človek a nie je to pre mňa problém. Ale osobne si myslím, že hlava štátu by mala mať svoju rezidenciu, sídlo použiteľné aj na reprezentatívne účely, ako je to aj v iných štátoch. Žiaľ, do dnešného dňa sa to neriešilo a nechcem daňových poplatníkov zaťažovať niečím takým," dodal Kiska.

Rozhovor s Andrejom Kiskom si môžete pozrieť v priloženom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy