Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Kúpalisko v Snine čistia žabie vlasy
Zdielať na

Kúpalisko v Snine čistia žabie vlasy

SNINA / Biokúpalisko v Snine nečistia ani chorom a ani chemickými látkami. O čistotu vody sa stará rastlina menom Cladophora glomerata, známa ako žabí vlas.

"Ten pocit chlóru tu nie je, pretože tu nemôže byť ani kvapka žiadnej chémie, pretože tie rastlinky by to neprežili," informuje primátor Sniny, Štefan Miľovčík. Vodu z bazéna filtrujú špeciálne vodné rastliny. Tie sa živia nečistotami z ľudského tela. Nechýba medzi nimi ani Cladophora glomerata, známa ako žabí vlas - makroskopická zelená riasa, ktorá sa vyskytuje v sladkých vodách.

Finančne nenáročné

"Vodné rastliny, riasy, baktérie majú schopnosť ako keby vstrebať tie nečistoty," dodáva Miľovčík. Čistená voda potom prúdi naspäť do bazéna. Biologické filtrovanie je navyše finančne nenáročné, avšak vyžaduje si pravidelné kontroly a testovanie.

"Biokúpalisko v Snine pravidelne kontrolujeme, vykonáva sa tam štátny zdravotný dozor," dodáva Lenka Lesňáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Vyčistia všetko

Biotop vodných rastlín je umiestnený vedľa bazéna v nádrži hlbokej asi 30 centimetrov. Návštevníci sa občas neveriacky pýtajú, či tieto rastlinky dokážu také množstvo vody úplne vyčistiť.

"Doposiaľ nebol ani raz zaznamenaný problém na biokúpalisku v Snine," tvrdí Lesňáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy