Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Železnice zavádzajú nové spoje, IC aj do Humenného
Zdielať na

Železnice zavádzajú nové spoje, IC aj do Humenného

BRATISLAVA / Od nedele, 15. júna, mení Železničná spoločnosť Slovenska grafikon. Zmeny sa týkajú najmä IC vlakov. Pribudne nová trasa z Bratislavy do Humenného a Prešova a späť.

Zmenia sa aj ceny lístkov. Mladí ľudia do dvadsaťšesť rokov a seniori budú môcť vo vybraných spojoch cestovať na trase Bratislava - Košice za desať eur.

Nový IC 1501 Šarišan je vlak najvyššej kvality, ktorý budú môcť využívať ako priamy spoj s hlavným mestom bez prestupu Prešovčania, obyvatelia Spišskej Novej Vsi aj celého Spiša či Horného Zemplína.

"V prieskumoch zaznamenávame rastúci záujem o priamu a rýchlu dopravu zo vzdialenejších miest východného Slovenska na západ krajiny a naopak. Preto sme upravili systém IC vlakov. Cieľom je dosiahnuť rast počtu cestujúcich, vyššiu vyťaženosť a zlepšenie služieb," vysvetlil Jozef Schmidt, riaditeľ úseku obchodu ZSSK.

zssk.sk

Vyše 500 kilometrovú cestu zvládne nový IC Šarišan za šesť a pol hodiny. Doteraz cesta medzi oboma mestami trvala sedem až osem a pol hodín, cestujúci museli počítať s jedným alebo dvomi prestupmi. Jediný priamy rýchlik jazdil v piatok a cesta trvala takmer 7 hodín, pričom šlo o vlak radený zo starších vozňov.

Nový IC Šarišan je najrýchlejšie spojenie regiónu Humenska s hlavným mestom, porovnateľné je len s časom jazdy osobného auta, aj to len pri riskantnej jazde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy