Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Najúspešnejší deviataci sú z východného Slovenska
Zdielať na

Najúspešnejší deviataci sú z východného Slovenska

BRATISLAVA / Výsledky celoslovenského testovania deviatakov vyrážajú dych. Najúspešnejší žiaci sa ale nenachádzajú vo veľkých mestách či vyspelých regiónoch. V meraní vedomostí jednoznačne zvíťazili študenti z východného Slovenska.

Všeobecne platí, že najlepšie výsledky dosahujú žiaci vo väčších mestách a v regióne s nízkou nezamestnanosťou. Monitor však ukázal, že nie vždy je to tak. Najviac žiakov s úspešnosťou nad 90 percent je v Prešovskom kraji.

Východ je nad priemerom

V matematike sa k najlepším výsledkom prepočítali Sninčania a Medzilabočania, v slovenskom jazyku ďaleko nad národným priemerom skončili Humenčania.

"Paradoxne okresy ako Snina, Medzilaborce, Kysucké Nové Mesto, Sobrance, Humenné, ktoré majú vysokú nezamestnanosť, majú úspechy vo vzdelaní. Ich školy dosiahli top výsledky," ozrejmuje riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Deviataci na školách v Snine majú z oboch predmetov týždenne viac hodín ako hovoria normy. "Mali sme po sedem hodín a vyplatilo sa," konštatuje žiačka zo ZŠ Študentská v Snine. "Učili sme sa stále. Priebežne sme si látky opakovali," dodáva ďalšia deviatačka.

Elektronický monitor

Už budúci rok čaká deviatakov aj elektronické testovanie. Monitor 9 prebehne takouto formou na asi 200 vybraných základných školách. Systém má byť vraj bezpečnejší, bez možnosti manipulácie. Podľa kompetentných bude však aj nástrojom na hodnotenie práce učiteľa.

Už dnes odborníci hovoria o tom, že takýto systém priebežného hodnotenia pomocou digitálnej siete, pri ktorom si dokonca žiak lepšie fixuje poznatky, či vedomosti, by mohol definitívne pochovať klasické prijímačky na stredné školy.  

Deviatakov ale budú na budúci rok testovať až o mesiac neskôr. Termín sa tak posunie z marca na apríl, informovala dnes o tom riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská. "Vyšli sme tak v ústrety učiteľom, ktorí hovoria, že žiaci po testovaní prestávajú pracovať, sú demotivovaní a neučia sa," hovorí Kanovská.

Posunúť termín testovania deviatakov žiadali viaceré organizácie združujúce učiteľov. "Testovanie 9 je nevyhnutné realizovať v neskoršom termíne," napísala Slovenská komora učiteľov v liste adresovanom ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi ešte vo februári tohto roka. Kanovská hovorí, že termín monitoru v budúcom školskom roku posunú na apríl, o dva či tri roky by deviatakov mohli otestovať až v máji.

Pozrite si reportáž, ako to bude prebiehať:

Súvisiace články