Polojasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Deviatakom sa po monitore nechce učiť
Zdielať na

Deviatakom sa po monitore nechce učiť

BRATISLAVA / Testovanie deviatakov, ktoré absolvovalo viac ako 42 tisíc detí, nezostalo bez spŕšky kritiky. V liste adresovanom ministerstvu školstva komora učiteľov podrobne rozpísala niekoľko vážnych nedostatkov, ktoré tento test obsahuje. Ministra tiež vyzývajú k zmene termínu testovania, nakoľko žiaci po marcovom otestovaní strácajú chuť do učenia.

Kritika monitoru

Deviataci prešli testom zo slovenského jazyka a literatúry len pred mesiacom a už sa u ministra nachádza list s dlhým zoznamom nedostatkov. Kritika na seba nenechala dlho čakať.

"Áno, v teste vytýkame obsah, ktorý má. Sú tam otázky bez riešení a tiež sú tam odpovede a,b,c,d, kde žiaci môžu len tipovať. Chceme, aby boli otvorené otázky," vyjadril sa Ján Papuga zo Slovenskej asociácie učiteľov slovenčiny.

Pravopisné chyby

Okrem týchto nedostatkov odhalili v testoch aj pravopisné chyby. Hoci šlo o test zo slovenského jazyka a literatúry, podľa Papuga ho tam bolo neprimerane málo. "Tak, ako minulý rok, opäť vytýkame tie isté chyby," doplnil Papuga.

Učitelia majú výhrady aj k samotnému testovaniu. "Je to veľmi vážny problém, ktorý sa musí riešiť. Žiaci napíšu test už v marci a do júna, to sú tri mesiace, už nemajú záujem o učenie. Následne máme my problém ich k čomukoľvek motivovať," dopĺňa Papuga.

Hľadajú riešenie

Ministerstvo už s asociáciou učiteľov a tiež s členmi z komory učiteľov rokovalo. Avšak kritiku si nepripúšťa. "Obsah testu pripravovali učitelia z praxe, preto nechápeme, ako učitelia s praxou môžu robiť také chyby. Testy tentokrát nevytvárali úradníci, ale priamo učitelia," ozrejmuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Návrh na zmenu termínu rozprúdil horúcu diskusiu. Ministerstvo si uvedomuje, že žiakom sa už po monitorovaní učiť nechce. "Áno, my vieme o tom, že otestovaním si študenti myslia, že škola skončila. Na druhej strane nie je také jednoduché zladiť prijímačky na strednú školu s monitorom a začiatkom školského roka. Pokúsime sa však hľadať vhodný termín, ktorý by vyhovoval všetkým," doplnil hovorca. "Ideálne by bolo, keby žiaci monitor absolvovali až v júni," skonštatoval a uzavrel diskusiu Papuga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy