Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Fico sa správa ako agent ruských záujmov, kritizujú premiéra poslanci
Zdielať na

Fico sa správa ako agent ruských záujmov, kritizujú premiéra poslanci

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico vyhlásil, že si nevie predstaviť cudzie vojenské základne na Slovensku. Povedal to v súvislosti s plánmi Baracka Obamu zvýšiť vojenskú prítomnosť americkej armády v Európe. Ficove vyjadrenia však môžu podľa mnohých podkopať naše strategické partnerstvá a premiér by sa za ne mal ospravedlniť.

Nešťastné vyjadrenia

"Neviem si predstaviť, že by na Slovensku boli protiraketové stanice, ktoré by opatrovali zahraniční vojaci," vyhlásil Robert Fico. Týmto vyhlásením však mnohých pohoršil.

Riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák považuje Ficove vyjadrenia za veľmi nešťastné a nesprávne.

"Základným strategickým záujmom Slovenska je posilňovanie prítomnosti NATO v strednej Európe a Slovensko by sa k tomu malo prihlásiť hneď na začiatku, keď po ruskom útoku na Krym začali Poľsko a pobaltské štáty volať po väčšej angažovanosti NATO v našom regióne," vyhlásil Ondrejcsák.

Róbert Ondrejcsák, ktorý bol v minulosti aj štátnym tajomníkom ministerstva obrany,  upozornil, že Ficovo vyhlásenie ide aj proti regionálnej solidarite a podkopáva naše strategické partnerstvo s Poľskom, ktoré je kľúčové pre slovenskú zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

"Rozbíjajú sa základy vyšehradskej spolupráce, ktorá prestáva mať zmysel, ak sa jednotliví členovia nedokážu dohodnúť ani na základných strategických otázkach," myslí si Ondrejcsák.

Ani podľa riaditeľa Inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií Iva Samsona neboli premiérove vyjadrenia šťastné. "Nikto nepožiadal o prítomnosť cudzích jednotiek na území Slovenskej republiky. Od rusko-ukrajinskej krízy USA Európu skôr opúšťajú, častokrát proti vôli Európanov," objasnil Samson. 

"Slovensko je členom NATO, je súčasťou kolektívnej obrany," myslí si Samson.

"Premiér vedel, že sa mu zastaví pokles popularity. Bežný občan je znepokojený prítomnosťou cudzích vojakov na našom území," dodal Samson.

Vyjadrenie Roberta Fica si môžete pozrieť v priloženom videu:

Nezmyselné prirovnanie

Podľa Fica je otázka vstupu akýchkoľvek vojakov na územie Slovenska veľmi citlivá, keďže má naša krajina už historické skúsenosti s účasťou cudzích vojakov. Spomenul tak inváziu v roku 1968.

Róbert Ondrejcsák považuje za úplne nepochopiteľné, že premiér porovnal okupáciu Československa Sovietskym zväzom s rodinou demokratických štátov, ktoré sa snažia vyjadriť strategickú solidaritu so svojimi spojencami v strednej Európe.

Poslanec Martin Fedor z SDKÚ-DS označil Ficove prirovnanie okupácie v roku 1968 s prítomnosťou vojakov štátov NATO za nehoráznosť a urážku slovenských spojencov a obetí okupácie.

"Máme tu situáciu, keď pán predseda vlády spochybňuje spojencov a zároveň aj základy našej bezpečnosti," povedal Fedor. 

Šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic rovnako odsúdil Ficovo prirovnanie, ktoré podľa neho naznačuje úplný hodnotový zmätok v premiérovej hlave. "Nedokáže rozlíšiť tak diametrálne odlišné vojenské aliancie ako bola Varšavská zmluva a NATO," vyhlásil.

Martin Fedor spomenul, že premiér v čase, keď Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Krym, bol ticho a bál sa vysloviť slovo agresia.

Podľa iného poslanca z SDKÚ, Ivana Štefanca, by sa mal premiér za tieto výroky ospravedlniť. Podľa Štefanca sa Fico správa ako agent ruských záujmov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy