Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Osadníci pochovávajú mŕtvych na cudzom pozemku
Zdielať na

Osadníci pochovávajú mŕtvych na cudzom pozemku

HUMENNÉ / V osade Podskalka pri Humennom začali miestni obyvatelia pochovávať mŕtvych na cudzom pozemku a napokon si tam urobili aj vlastný cintorín. Ide pritom o jediné rómske pohrebisko na Slovensku. Hroby si tam doteraz Rómovia vykopávali sami, na urbárskych pozemkoch.

Jediný na Slovensku

Ešte donedávna pochovávali osadníci nebožtíkov na cintoríne nelegálne. Dnes je ale všetko inak. Na urbárskych pozemkoch odpočívajú v pokoji tisícky rómskych obyvateľov. Cintorín má viac ako sto rokov.

Ak by mesto dalo podnet na jeho premiestnenie, náklady by boli vysoké. "Sú tam aj také hroby, ktoré nie sú označené. A keby všetky mali presťahovať, tak kde? My sme zvyknutí, to je jediný cintorín na Slovensku," hovoria obyvatelia Podskalky.

Dom smútku

"Rómovia samotní by to nedovolili a v konečnom dôsledku, my taký zámer ani nemáme," informuje zástupca primátora Andrej Semanco. Cintorín nebolo možné ani zlikvidovať, ani premiestniť. Mesto sa preto rozhodlo prenajať si tento pozemok na tridsať rokov.

"Za tie prenajaté pozemky platíme zhruba  1 000 eur ročne," dodáva Semanco. Tunajším Rómom postavia aj nový Dom modlitby. "Nebolo to dôstojné, napríklad keď padal dážď alebo sneh, človek tam stál na zime. Lepšie bude, keď bude ten Dom smútku," dodávajú osadníci. Výstavba bude financovaná z mestskej pokladnice. Ide o sumu 93 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy