Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kuriózna dopravná značka. SLOP, daj prednosť
Zdielať na

Kuriózna dopravná značka. SLOP, daj prednosť

SNINA / Snina je plná dopravných značiek, aké asi nikde inde na svet nevidieť. Vodičom hovoria, aby si vypili. Kanadský žartík spôsobil, že značky s nápisom STOP sa v celom meste zmenili na SLOP. Policajtom však z toho do smiechu rozhodne nie je.

SLOP alebo STOP

"Zrejme je to recesia. Význam však hovorí jasne, mám slopať," hovorí učiteľ autoškoly Michal Roman zo Strednej priemyselnej školy v Snine. "Zastaviť. Upiť si a pokračovať. To sa ale nesmie," reaguje obyvateľka.

Niekto v Snine vytvoril nový druh značiek - SLOP. Nachádzajú sa na takmer každej križovatke, kde by mala byť značka STOP. "Urobili to cez noc. Ešte vo štvrtok to bolo v poriadku," konštatuje obyvateľ Sniny.

Značka STOP má ale svoje opodstatnenie a takýto žart môže spôsobiť vážne problémy. "Najhoršie to je na železničnom priecestí. Niekto sa na značku zapozerá a k nešťastiu dôjde rýchlo," konštatuje učiteľ.

SLOP za 150 eur

Ak však na značke SLOP nezastavíte, môžete mať rovnaký problém ako pri značke STOP. Stále je totiž právoplatnou značkou. "Značka má stanovené znaky a musí sa rešpektovať. Aj v tomto prípade," ozrejmila jana Migaľová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajeného zboru v Prešov.

"STOP je jediná na svete, ktorá je osemuholníková, s tým podkladom, ktorý tam je. Má ten istý tvar, farbu, akurát jedno písmeno je zmenené," dodáva učiteľ.

Ignoráciou značky ohrozujete seba i ostatných. Navyše za to hrozí mastná pokuta. Až 150 eur. Či už ide o STOP alebo SLOP, oplatí sa radšej zastaviť, radí odborník. "Ak vodič na značke nezastaví, je to na pokutu. Pretože tvar značky je hotový a definovaný zákonom," ozrejmuje Maroš Palesch, dopravný konzultant.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy