Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dopravná značka ako darček? Hrozí vám basa
Zdielať na

Dopravná značka ako darček? Hrozí vám basa

BRATISLAVA / Stopka, Daj prednosť v jazde, či Zákaz trúbenia. Viete si predstaviť, že by ste takéto dopravné značky mali napríklad v obývačke? Zrejme sa takí ľudia nájdu. Internet je totiž plný ponúk značiek od výmyslu sveta. Zisťovali sme, či je to legálne...

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Dopravná značka ako narodeninový darček?

Niekomu sa to zdá vtipné. Najvychytenejšie sú tie, kde je vyznačená maximálne povolená rýchlosť. Skvelým darčekom pri okrúhlom výročí sa zdá byť taká 30-ka či 50-ka.

Žiaľ k väčšine takýchto pozorností prišli darcovia nelegálnou cestou. Ani bazárová ponuka na internete nezaručuje legálnu formu. S jedným z predajcov sme sa spojili. On tie svoje údajne získal čistou cestou. "To mi ostali. My sme si dávali na parkovisko značky a tieto nám zvýšili," hovorí inzerent.

Značky miznú na celom Slovensku

Značky miznú na celom území Slovenska. Raz sú to recesisti, inokedy ľudia, ktorí nie sú spokojní s osadením značky Prikázaný smer alebo Jednosmerka. A tak situáciu riešia po svojom, odmontujú ju. "Aj na komunikáciách, ktoré spravuje mestská časť, prichádza k odcudzeniu dopravných značiek. Sú to značky vyznačujúce parkovanie, ale aj značky vyznačujúce zákaz odbočenia a ďalšie," uviedla hovorkyňa Miestneho úradu Bratislava - Staré mesto Alexandra Obuchová. 

Podľa jedného z výrobcu dopravných značiek rapídne poklesol počet krádeží, keď ich prestali vyrábať z hliníka. Niektorí ľudia sa živili krádežou  a následným predajom týchto značiek do zberných surovín. "Pokiaľ sa prešlo už na značky, ktoré majú podložky z pozinkovaného plechu, tak je tam dosť výrazný úbytok z hľadiska tých strát a krádeží," hovorí výrobca dopravných značiek Peter Mišanko.

Zaváňa to basou

Výmyselníkovi, ktorý ukradne značku, hrozí pokuta z poškodzovanie cudzej veci. To však nie je všetko. V niektorých prípadoch by teoreticky mohlo ísť o verejné ohrozenie. A vtedy to zaváňa basou. "Ľudia by si mali uvedomiť, že každá dopravná značka má svoje opodstatnenie a môže to byť mimoriadne nebezpečné, pretože pre chýbajúcu dopravnú značku môže dôjsť k dopravnej nehode a teda aj k ublíženiu na zdraví," dodala Obuchová.

Ak túžite po dopravnej značke, nájdite si oficiálneho výrobcu a predajcu takéhoto tovaru na Slovensku a je ich veru niekoľko. A ich ceny sú prijateľné. A určite vás vyjde menej ako pokuta. To, ale neznamená, že si môžete kúpiť značku a svojpomocne si ju osadiť pred dom.

"Podľa cestného zákona možno dopravnú značku osadiť len na základe miestneho dopravného inšpektorátu. Za osadenie značky bez príslušných povolení hrozí sankcia pre fyzické osoby až do výšky 330 eur," potvrdil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ak niekto poškodí vedome dopravnú značku, môže skončiť vo väzení a hrozí mu basa až 5 rokov. V prípade, ak by došlo jeho konaním k ublíženiu na zdraví, trest by bol vyšší.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy