Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vodiči pozor! Chýbajúca dopravná značka vás môže stáť život
Zdielať na

Vodiči pozor! Chýbajúca dopravná značka vás môže stáť život

BRATISLAVA / Jazda v protismere je vždy nebezpečná. Nielen pre vodiča, ale aj ostatných. Často sa stáva, že sa vodič v protismere ocitne buď z nepozornosti, alebo z nedbanlivosti. V mnohých prípadoch sa takáto jazda končí tragicky.

V protismere nedopatrením

Na Slovensku sú križovatky, kde sa v protismere môže vodič ocitnúť a vôbec nie vlastnou vinou. Takou je napríklad bočná cesta v smere zo Slovenskej Novej Vsi, pri Voderadoch v Trnavskom okrese. Vedľajšia cesta sa napája na hlavnú, dvojprúdovú cestu.

Avšak, ak sa na hlavnú cestu napojíte, zistíte, že ide o jednosmerku. Cez briežok a zábradlie totiž nie je vidieť, že by ste vošli do protismeru.

Chýba dopravné značenie

Problémy môžu mať najmä vodiči, ktorí túto cestu nepoznajú. Na križovatke chýba základné dopravné značenie - prikázaný smer jazdy. Údajne sa značka na križovatke nachádzala, no zrejme ju niekto ukradol. Polícia už o dopravnom značení hovorila aj so správcom komunikácie, teda obcou.

"Upovedomili sme správcu, prisľúbili, že to dajú do poriadku. Treba si však dávať pozor, obzvlášť, aby ste sa neocitli v protismere," upozorňuje hovorkyňa trnavskej krajskej polície Martina Kredatusová.

Mŕtvy otec dvoch malých detí

Dopravné značenie na križovatke pravdepodobne nechýba dlho, no obrovským šťastím je, že sa tu ešte nestala žiadna vážna nehoda. Nie je to tak dávno, čo sa stala tragédia na rýchlostnej ceste R1 pri Nitre. 40-ročný vodič a otec dvoch malých detí vošiel autom do protismeru a pokračoval tak niekoľko kilometrov.

Najprv sa zrazil s Peugeotom, ktorého odhodilo do stredných zvodidiel. Posádka druhého auta však toľko šťastia nemala. Vodič sa s oproti idúcim Golfom zrazil čelne. Obaja vodiči zo zdemolovaných áut zomreli priamo na mieste. 60-ročnú spolujazdkyňa z Golfu previezli záchranári s ťažkými zraneniami do nemocnice.

"Prvé auto začalo strašne horieť. Rýchlo sme vytiahli šoféra, ťahali sme ho traja, nešlo to. Spolujazdkyňu vytiahli ďalší chalani. Potom auto už len vzbĺklo," opísal svoj zážitok svedok. REPORTÁŽ TU. 

Nehoda vodiča v protismere

Nehoda s podobným scenárom sa na tej istej komunikácii stala aj pred viac ako dvoma rokmi. 83-ročný vodič išiel v úseku pri Žarnovici v protismere asi 15 kilometrov. Napriek tomu, že na staršieho pána trúbili ostatní vodiči, nezastavil, v jazde plynulo pokračoval. Jazda však skončila tragédiou. Po čelnej zrážke na mieste zomrel.

"Predo mnou išlo auto a cez neho som to auto v protismere nevidel. Zbadal som ho, až keď sa to auto uhlo a to v protismere už bolo priamo predo mnou," približuje situáciu vodič. REPORTÁŽ TU.

Rady od odborníkov

Ak sa už v protismere vyskytnete, hlavne spomaľte a pokúste sa dostať čo najbližšie ku krajnici. Ideálne odparkujte, zapnite výstražné svetlá a zavolajte políciu.

"Možnosťou je aj zablikať diaľkovými svetlami, trúbiť a tak sa snažiť na seba upozorniť, že idete zlm smerom. Opäť treba zatelefonovať na políciu, aby varovali vodičov cez dopravný servis," prezradil ďalšiu radu analytik Zdeněk Vašina. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy