Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko chce nových dodávateľov energií a zbraní
Zdielať na

Slovensko chce nových dodávateľov energií a zbraní

BRATISLAVA / Slovensko bude diverzifikovať dodávky energií a vojenského materiálu, aby v týchto oblastiach nebolo závislé na Rusku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré prijal parlamentný brannobezpečnostný výbor.

Problém s jadrovým palivom

"Ministerstvo hospodárstva má zabezpečiť energetickú bezpečnosť vo vzťahu k jadrovému palivu, to je najväčší problém. Slovensko dnes nemá veľký problém s plynom a ropou, ale s jadrovým palivom pre naše jadrové elektrárne, ktoré je čisto ruské," povedal po rokovaní výboru nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Absolútnou prioritou pre bezpečnosť ľudí a výrobu elektriny je, aby Slovenské elektrárne začali okamžite rokovať o náhradnom dodávateľovi jadrového paliva, aby Slovensko nebolo závislé len na jednej krajine. "Nech nie je závislé ani na Američanoch, ani na Rusoch, ale nech máme alternatívy," vysvetlil Lipšic.

Lipšic: Koniec hry na vlastnom piesočku

Minister obrany Martin Glváč by podľa schváleného uznesenia mal zabezpečovať akvizície vojenského materiálu prioritne z krajín Európskej únie a NATO. "My sme dnes absolútne závislí na dodávkach ruskej techniky, najmä leteckej techniky, to tiež nie je dobré, potom nie sme nezávislí a suverénni, ale sme závislí na inom štáte," dodal opozičný poslanec.

"To, že to ministri podporili a odsúhlasili, považujem za prvý znak toho, že nejde o politikárčenie a politiku. Situácia na Ukrajine vzbudzuje veľmi vážne pochybnosti o bezpečnosti Slovenska. Tam musíme konať spoločne. Skončil sa čas hrať sa na vlastnom piesočku," uzavrel Lipšic. Podľa jeho slov teraz všetci musia ťahať za jeden povraz v záujme ľudí.

Prioritou by malo byť aj rozšírenie prepravnej kapacity ropovodu Adria, čo diverzifikuje možnosti dodávok ropy. Pri plyne by sa malo rokovať o predĺžení zmlúv s európskymi dodávateľmi o dodaní plynu v čase krízy.

Spolupráca s krajinami EÚ a NATO

Minister obrany s ministrom hospodárstva ocenili konštruktívnu debatu na výbore, obaja podľa vlastných slov už teraz robia všetko pre to, aby diverzifikovali dodávky energií a vojenského materiálu tak, aby Slovensko bolo čo najmenej závislé na dodávkach z Ruska.

Počíta s tým aj koncepcia vzdušných síl, ktorú v stredu predloží Glváč na bezpečnostnú radu a vládu. "Budeme v prvom rade spolupracovať s krajinami EÚ a NATO," konštatoval minister obrany.

Ak by Rusko prestalo pre konflikt s Ukrajinou robiť servis slovenských Migov, po dohode by mohli mať servis v Poľsku alebo do roku 2016 by nám nebo pomohlo strážiť susedné Česko. Od roku 2016 by sme mali mať prenajaté nové stíhačky neruskej výroby na základe prenájmu letových hodín.

Začala sa májová schôdza parlamentu, pozrite si reportáž:

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský konštatoval, že rezort pripravuje diverzifikáciu jadrového paliva. "Netýka sa to len Slovenska, dotknuté sú všetky štáty, ktoré prevádzkujú jadrové bloky takéhoto typu, pre ktoré výrobca jadrového paliva je len v Ruskej federácii. Máme spoločnú stratégiu, ktorou to chceme vyriešiť," poznamenal.

Preprava plynu inou cestou

Podľa jeho slov o tom bude diskutovať aj komisia na pôde Európskej únie. Minister odhaduje, že jadrové elektrárne by bez nových dodávok vedeli fungovať ešte asi rok.

Veľký dôraz na diverzifikáciu trás kladie rezort aj pri plynových trasách alebo trasách na prepravu ropy. "Riešime to s ostatnými členskými štátmi, ale vieme dnes prepravovať aj inými trasami ako z východu," dodal Malatinský. Zdôraznil, že diverzifikácia energetických zdrojov je koncepčná dlhodobá záležitosť a nedá sa urobiť zo dňa na deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy