Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bezdomovec záchranárom. Mužovi v bezvedomí poskytol prvú pomoc
Zdielať na

Bezdomovec záchranárom. Mužovi v bezvedomí poskytol prvú pomoc

HUMENNÉ / Ako by ste sa zachovali, keby ste narazili na človeka, bezvládne ležiaceho na zemi? Trúfli by ste si na umelé dýchanie či resuscitáciu? Istý humenský bezdomovec v tom má jasno. Aj keď o medicíne veľa nevie, neváhal ani sekundu. Bezvládnemu mužovi poskytol prvú pomoc a privolal záchranárov. Práve to mu zachránilo život.

Ignorancia ľudí

Bezvládne telo ležalo priamo na námestí v Humennom.  Našiel ho muž, ktorý tade prechádzal úplnou náhodou.

57-ročný Jozef sa vraj podvečer vracal z kostola. Domov mu chýbalo iba niekoľko metrov, keď mu prišlo zle. "Odrazu spadol. Zavolal som záchranku. Nikto si ho nevšimol," opísal situáciu bezdomovec Ján.

Ján zareagoval skutočne pohotovo. Rozhodovali len minúty, ak nie sekundy.

Priznal, že mal vypité. Ešte pred príchodom záchranárov bezvládnemu mužovi poskytol aspoň laickú prvú pomoc. "Umelé dýchanie som mu dal," hovorí.

21 minút

Keď na miesto prišli záchranári, muž nedýchal. Oživovali ho presne 21 minút. Úspešne. Previezli ho do humenskej nemocnice.

Jozef je údajne učiteľ. Jeho stav je stabilizovaný, no stále kritický.

"Nie je vylúčené závažné poškodenie mozgu, a tým pádom je aj prognóza veľmi neistá," povedal primár z Nemocnice A. Leňa v Humennom Sergej Suško.

Psychologička si myslí, že aj napriek neľahkému osudu sa z bezdomovca ľudskosť nevytratila. "Aj keď má istú možno inú hierarchiu hodnôt, nie je to človek bez citu," myslí si Botková.

"Zrejme musel mať nejaké vedomosti o tom, ako prvú pomoc poskytovať. Muž prežil a dostal sa do rúk lekárom," myslí si klinická psychologička Marta Botková. "Neviem či to prežije, ale zachránil som mu život," hovorí záchranca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy