Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kukan: Putinovi sa situácia vymkla spod kontroly
Zdielať na

Kukan: Putinovi sa situácia vymkla spod kontroly

Zdroj: SITA

KOŠICE / Na Ukrajine je otvorený ostrý konflikt, ktorý podľa europoslanca Eduarda Kukana ohrozuje stabilitu Ukrajiny i okolitých krajín. Kukan to uviedol na piatkovom stretnutí s novinármi v Košiciach.

Jediný spôsob riešenia

"Mali by sme mať životný záujem na tom, čo sa tam deje. Mali by sme sa k tejto problematike vyjadrovať veľmi jasne a zrozumiteľne," povedal Kukan. Doložil, že zazlieva nášmu premiérovi hmlisté, nejasné vyjadrenia v otázke riešenia problémov na východe Ukrajiny.

Podľa Kukana sa problémy na východe Ukrajiny dajú vyriešiť diplomatickou cestou a politickými rokovaniami medzi hlavnými hráčmi - Ukrajinou, Ruskom, Európskou úniou a USA. Podľa neho je to jediný možný spôsob riešenia.

Únia nás v tom nenechá

Na druhej strane vyslovil obavy, že po tom, čo sa Putinovi separatisti vymkli spod kontroly, môže nastať chaotická situácia. Môže mať negatívny dopad na celú Európu.

Pokiaľ ide o možnú emigráciu Ukrajincov na Slovensko, Kukan povedal, že chce povzbudiť ľudí na východe Slovenska. Myslí si, že by nás Európska únia podržala a poskytla pomocnú ruku.

Vojaci verzus rebeli

V ukrajinskom Mariupole sa odohrali strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami. Boje si vyžiadali najmenej 21 obetí a zranených. Proruskí radikáli sa zmocnili policajnej budovy. 

Separatistické sily uviedli, že násilie odštartovalo po oslavách konca Druhej svetovej vojny. Ukrajinskí vojaci mali strieľať ako prví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy