Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Začal sa audit škôl, rozhodne o ich prípadnom konci
Zdielať na

Začal sa audit škôl, rozhodne o ich prípadnom konci

SLOVENSKO / Ministerstvo školstva začína s veľkým auditom stredných škôl. Rozdiely medzi nimi sú vraj obrovské. Kým absolventi jedných stredných škôl nemajú problém zamestnať sa, z iných si len ťažko hľadajú prácu. Rezort nevylučuje, že niektoré zlúči alebo zruší.

Duálne vzdelávanie

Rozdiely medzi strednými školami sú už natoľko veľké, že aj ministerstvo školstva si začína medzi nimi robiť audit. Niektoré stredné školy totiž produkujú absolventov rovno na úrady práce.

"Aby zriaďovatelia týchto škôl vedeli povedať, ktorá z nich má perspektívu a je udržateľná," tvrdí hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Stav stredných škôl sa navyše nepozdáva už ani odborárom a ani analytikom. Všetci hovoria o duálnom vzdelávaní, ktoré tu už raz bolo. V 90-tych rokoch fungovali rezortné učilištia pri veľkých podnikoch, ktoré pripravovali študentov priamo na svojich pracoviskách.

Zamestnávatelia nemajú ľudí

"Školy sa ovšem po privatizovaných podnikov za vtedajšiu korunu symbolicky dávali novovzniknutým samosprávnym krajom a nebol príliš veľký záujem týchto podnikov poskytovať odbornú prax," dodáva Martin Maták zo školských odborov.

Duálny systém sa tak vytratil, aby ho teraz len ťažko mohli zavádzať späť. Ministerstvo školstva prichádza s auditom a zamestnávatelia podľa analytikov nemajú potrebných ľudí.

Zlé nie sú trestané

"Tie zlé školy nie sú nejakým spôsobom trestané. To znamená, že nie sú ani nejakým spôsobom motivované, aby zlepšovali svoje výkony," hovorí Peter Goliáš z INEKO.

Ktoré sú však tie zlé školy sa doteraz nevie. Odhaliť ich má spomínaný audit. Niektoré sa budú potom zlučovať, alebo by mohli dokonca aj zaniknúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy