Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Trnavou pochodovali nacionalisti, zasahovať musela polícia
Zdielať na

Trnavou pochodovali nacionalisti, zasahovať musela polícia

TRNAVA / Opakované rómske útoky a podvody politikov, to sú hlavné dôvody, pre ktoré bolo v Trnave poriadne horúco. Pred futbalovým zápasom Trnava - Košice zvolali nacionalisti protivládny protest. Akciu nazvali Pochod za slušný a bezpečný život, avšak až tak bezpečne tam nebolo. Proti stovke protestujúcich bol v uliciach mesta rovnaký počet policajtov.

100 protestujúcich

Zhruba 100 protestujúcich s rúškami na tvárach a v kanadách pritlačilo k stene dvoch policajtov. Incident sa odohral pred železničnou stanicou. Policajti si pritom od mužov pýtali doklady totožnosti. Nepozdávalo sa im písanie na zem. Rozpútali tým nepokoje.

"Nebudeme tu tolerovať žiadnu policajnú šikanu, ani buzeráciu," rozohňoval sa organizátor občianskeho združenia Ľudia v ohrození Marián Mišúň. Bývalý mestský policajt je známy napríklad tým, ako v minulosti páli vlajku Európskej únie. Práve on zorganizoval pochod zo železničnej stanice k pamätníku nespravodlivo stíhaných.

Atmosféra sa stupňuje

Keď policajti z miesta odchádzali, doprevádzal ich potlesk protestujúcich.
Dusná atmosféra sa vystupňovala v momente, keď neďaleko protestujúcich skupina zhruba piatich ľudí roztrhala antifašistický transparent. Na miesto boli okamžite privolaní kukláči. Práve ich príchod upokojil stupňujúcu sa atmosféru v oboch táboroch.

Dvaja ľudia boli okamžite odvedení. Avšak skupina nacionalistov o pár minút na protest zapálila transparent. Keď sa situácia upokojila na prijateľnú úroveň, protestujúci sa vydali na spoznávaciu vychádzku mestom, ako to sami nazvali. Prišli k pamätníku nespravodlivo prenasledovaných, kde sa opäť dostali do potýčky so skupinou aktivistov z iniciatívy Bratislava bez náckov spred železničnej stanice. Opätovne museli zasahovať policajti.

5 osôb spútaných

Muži v zelenom nakoniec spútali päť osôb z oboch táborov. "Po predvedení a podaní boli tieto osoby prepustené," dopĺňa hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

Pri pamätníku nespravodlivo prenasledovaných bola protestná akcia oficiálne rozpustená. Stovka dovtedy ešte protestujúcich sa rozdelila do troch skupín. Namierili si to priamo na ulicu, na ktorej bývajú neprispôsobiví občania. Ulica je známa vysokým podielom rómskych a neprispôsobivých obyvateľov. Tam ich však zastavili ťažkoodenci. "Odpusť im všetky hriechy, nech vás Pán Boh ochraňuje od všetkého zlého," nieslo sa vzduchom.

Na ulici boli zátarasy

Druhá skupina mladých mužov si to namierila k druhému z vjazdom do tej istej ulice. Tam však už stáli zátarasy. "Chcem len slušne prejsť. nechápem dôvod zátaras," rozkrikoval sa jeden zo skupiny.

"Na Coburgovej ulici polícia v zmysle zákona využila oprávnenie, ktoré zakazuje vstup na určené miesto, a to z dôvodu ochrany zdravia, práv a slobôd iných občanov a udržanie verejného poriadku,“ vysvetlila postup polície hovorkyňa.

Niekoľko rómskych rodín z Coburovej ulice sa podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča obrátilo počas týždňa na predstaviteľov mesta, aby pochod zakázali. Podľa jeho vysvetlenia však oznámenia o zvolaní dvoch verejných zhromaždení zo strany organizátorov spĺňali všetky zákonom stanovené náležitosti, preto ich nebolo možné zakázať.

Polícia je v strehu

Okrem drobných výtržností nakoniec polícia nemusela výraznejšie zasiahnuť. V poslednej časti pochodu neboli dokonca žiadne problémy. Policajti však boli neustále v strehu a pripravení kedykoľvek zasiahnuť. "Situáciu v uliciach Trnavy aj z dôvodu futbalového stretnutia polícia naďalej monitoruje," doplnila hovorkyňa.

ilustračné foto

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy