Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Čečenca považujú Rusi za teroristu, 8 rokov čaká na Slovensku
Zdielať na

Čečenca považujú Rusi za teroristu, 8 rokov čaká na Slovensku

BRATISLAVA / Prípad Čečenca Anzora Čentieva naberá na obrátkach. Slovensko ho zadržiava v takzvanej vydávacej väzbe. S Čečencom sa často spája označenie terorista, ktorý pred rokmi ušiel a u nás žiadal o azyl. Avšak za dlhých osem rokov naše úrady nerozhodli nijako Preto sa rozhodol, že sa vrátiť do Ruska. To si však v posledných dňoch rozmyslel.

Späť do Ruska

Rusi vinia Anzora Čentieva z viacerých trestných činov. Na zozname nechýba napríklad banditizmus, ujmy na živote, krádeže, či lúpeže. Spáchať ich mal ešte počas rusko-čečenskej vojny. Aby nebol trestne stíhaný, ušiel na Slovensko, kde požiadal aj o azyl.

Čečenec je za mrežami vydávacej väzby takmer osem rokov. Stále čaká na to, ako rozhodnú slovenské úrady. Medzičasom však už ale stratil trpezlivosť. Svoju žiadosť o azyl totiž stiahol a požiadal o vydanie. "V januári 2014 sa sťažovateľ obrátil na ministerstvo spravodlivosti a požadoval, aby bol vydaný späť do Ruskej federácie," uviedla zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Prehovorilo ho aktivisti

Vyzeralo to tak, že Čentiev v najbližších dňoch opustí územie Slovenska. "Mal by byť prepustený domov, kde si mal odsedieť zvyšok trestu. Skutok spáchal ako mladistvý. Na podmienečné prepustenie, resp. polovicu, by mohol mať celý tento trest za sebou," uviedol Čentievov advokát Norbert Stanko.

Avšak voči jeho návratu späť do Ruska sa ozvali ľudsko-právni aktivisti, ktorí tvrdia, že ho doma čaká mučenie. Hovoria tiež, že sa späť do krajiny chce vrátiť nie dobrovoľne, ale pod nátlakom. Čentiev asi aj preto nakoniec svoju žiadosť stiahol a do Ruska už viac ísť nechce.

"My sme ho presvedčili stiahnuť tú žiadosť späť. Lenže Rusi sa mu teraz vyhrážajú," uviedla ľudsko-právna aktivistka Hana Demeterová. "Na poslednej návšteve, keď som bol za ním, tak sa môj klient zdal celkom pokojný. Bol uzrozumený s tým, aké kroky sa vyvíjajú voči jeho osobe," dodal advokát.

Zostáva na Slovensku

Prípad okolo Čečenca je naozaj stále viac zamotaný. Potvrdila to aj zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva. "Môžem konštatovať, že v konaní sa vyskytujú vzájomne si odporujúce konania sťažovateľa," potvrdila.

V súčasnosti neplatí vo vzťahu k Čečencovi žiadne predbežné opatrenie. Jeho vydanie do Ruska má momentálne v rukách len minister spravodlivosti. "Minister spravodlivosti sa vzhľadom na poslednú komunikáciu sťažovateľa s Európskym súdom pre ľudské práva, ktorej tvrdí, že do ruskej federácie nechce byť vydaný, rozhodol počkať s jeho vydaním do Ruskej federácie," uzavrela hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky Alexandra Donevová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy