Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
SDKÚ-DS obchoduje a politikárči so Smerom, tvrdí Figeľ
Zdielať na

SDKÚ-DS obchoduje a politikárči so Smerom, tvrdí Figeľ

BRATISLAVA / Predseda KDH Ján Figeľ vracia úder lídrovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešovi za sobotňajšie vyjadrenia o spolupráci medzi KDH a vládnou stranou Smer-SD, ktorú označil za polokoalíciu.

Rukolapný dôkaz obchodovania

"Je tragikomédiou SDKÚ, keď Pavol Frešo hovorí o obchodovaní a politikárčení práve na rokovaní strany v Bratislave. Mestskí poslanci za SDKÚ-DS v Bratislave spoločnými hlasovaniami so Smerom opakovane dávajú rukolapný dôkaz obchodovania a politikárčenia, napríklad pri nomináciách do mestských podnikov," vyhlásil Ján Figeľ.

Pripomenul, že KDH nekritizovali, keď na marcovej schôdzi parlamentu hlasovali poslanci SDKÚ a Smeru rovnako pri zákone o dôchodkovom sporení. "Podľa frešovskej logiky sú rokovania medzi Ľ. Kaníkom (SDKÚ-DS) a J. Richterom (SMER) na tému ústavnej ochrany II. dôchodkového piliera prípravou na ich budúcu koalíciu," poznamenal Figeľ.

SDKÚ-DS podľa sobotňajšieho vyhlásenia svojej ústrednej rady považuje projekt Ľudovej platformy za ukončený v dôsledku politickej spolupráce medzi KDH a Smerom, čo je podľa SDKÚ-DS v rozpore s Memorandom pre zodpovednú politiku. "Ľudovú platformu zničil falošný postoj vedenia SDKÚ-DS a neschopnosť prijímať konštruktívne politické rozhodnutia zo strany jej predsedu. Ten uprednostnil svoje župné záujmy a osobné ciele pred dlhodobými potrebami Slovenska a občanov, " oponuje Figeľ.

Dodal, že SDKÚ v decembri síce formálne vyjadrila súhlas pre spoločného kandidáta na prezidenta, ale o pár dní na to traja jej podpredsedovia podporili ďalších kandidátov. SDKÚ-DS následne kampaňovala za iného kandidáta.

Rokovanie súčasťou procesu

Figeľ vyhlásil, že rokovanie s predsedom Smeru vo februári bolo súčasťou procesu, ktorý on za KDH verejne inicioval v septembri. "Na rokovaní o justičnej reforme, iniciovanom stranou Smer-SD, sa 20. februára zúčastnil aj Pavol Frešo. Na rozdiel od Pavla Freša, KDH - napriek predvolebnej situácii - prijalo túto výzvu ako šancu na zlepšenie vymožiteľnosti práva a zahájenie procesu dôležitých, ozdravných zmien v súdnictve, a na ústavné posilnenie ochrany a podpory manželstva a rodiny," dodal Figeľ a verejne opakuje, že premiér Robert Fico má zodpovednosť za šesť rokov vládnej politiky v oblasti súdnictva a jeho zlého stavu. Žiadne iné témy rokovania nezahŕňali.

Ústavné ukotvenie ochrany manželstva KDH predložilo ako plnenie záväzku voči voličom a ako reakciu na rastúci vplyv tzv. rodovej ideológie v našej krajine, vysvetľuje Figeľ. "Otvorene sme k spolupráci pozvali všetky parlamentné strany a jednotlivo každého poslanca NR SR. Pavol Frešo tento návrh - na rozdiel od 40 opozičných poslancov - nepodpísal a ani nepodporil," uviedol predseda KDH a pripomenul, že bez hlasov SMERu zmena Ústavy nie je možná. "Hlasovanie parlamentu 25. marca potvrdilo víťazstvo zdravého rozumu nad ideológiou a politikárčením. A to napriek veľkému, osobnému úsiliu Pavla Freša zorganizovať opozičný bojkot rokovania o novele Ústavy SR. Jeho zámer nevyšiel," tvrdí Figeľ.

KDH má tiež odvahu riešiť žalostný stav justície, tvrdí líder strany. "Rozumné a bezodkladné zmeny sú v záujme celej spoločnosti a rastu slovenskej ekonomiky. Bez zodpovedného prístupu a zhody aspoň 90-tich poslancov sa potrebné ústavné zmeny nedajú dosiahnuť," dodal Figeľ. Občania podľa neho potrebujú viac spravodlivosti a čo najskôr. KDH venuje napĺňaniu týchto cieľov všetku svoju energiu, skúsenosti a odbornosť. "V tomto úsilí neustaneme. O potrebných zmenách budeme rokovať v parlamente, ale aj s predstaviteľmi súdnictva a s novozvoleným prezidentom," vyhlásil.

KDH odmieta populizmus

KDH odmieta populizmus, extrémizmus a nezodpovednosť bez ohľadu na to, či prichádzajú zľava alebo sprava. "Voči vláde Smeru bude KDH aj naďalej konať ako dôsledná a konštruktívna opozícia. Naším cieľom nie je pomáhať vláde strany SMER, ale pomáhať ľuďom a Slovensku zodpovednými krokmi, zvlášť v oblasti rodiny, spravodlivosti a zamestnanosti," uzavrel Figeľ.

Dva roky Ficovlády

Opozícia hodnotila predošlé dva roky vlády Roberta Fica a jeho ministrov. Vyčítala vláde zadĺženie Slovenska, ktoré má historicky najhoršiu úroveň, zvyšovanie daní a odvodov a tiež zavedenie rôznych úradných poplatkov.

"Boli to 2 roky parazitovania vlády na životnej úrovni ľudí," nedával si pred ústa servítku poslanec za KDH Miloš Moravčík. "Vláda jednoznačne dokazuje, že nevie vládnuť a škodí ľuďom v republike," doplnil bývalý minister práce Jozef Mihál.

Opozícia sa obula do nezamestnanosti. Podľa aktuálnych čísel je na úradoch práce evidovaných viac ako 400 tisíc nezamestnaných a jedna tretina z nich sú mladí ľudia. Keď končila Radičovej vláda, nezamestnaných bolo menej. "Jeden z najväčších problémov Slovenska je vysoká nezamestnanosť. Vláda súčasného premiéra však tento problém riešiť nevie," konštatoval poslanec za KDH Pavol Zajac. REPORTÁŽ TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy