Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dva roky Ficovej vlády. Parazitovanie na ľudoch, hlási opozícia
Zdielať na

Dva roky Ficovej vlády. Parazitovanie na ľudoch, hlási opozícia

BRATISLAVA / Presne pred dvoma rokmi začala fungovať druhá vláda Roberta Fica. Zložená je len z ministrov strany Smer-SD. V parlamentných voľbách 2012 dosiahla výborný výsledok aj preto, že ľuďom sľubovala najmä istoty. Podľa opozície má však Slovensko za sebou dva premrhané roky plné neistôt.

Vláda škodí ľuďom

Opozícia hodnotila predošlé dva roky vlády Roberta Fica a jeho ministrov. Vyčítala vláde zadĺženie Slovenska, ktoré má historicky najhoršiu úroveň, zvyšovanie daní a odvodov a tiež zavedenie rôznych úradných poplatkov.

"Boli to 2 roky parazitovania vlády na životnej úrovni ľudí," nedával si pred ústa servítku poslanec za KDH Miloš Moravčík. "Vláda jednoznačne dokazuje, že nevie vládnuť a škodí ľuďom v republike," doplnil bývalý minister práce Jozef Mihál.

Opozícia sa obula do nezamestnanosti. Podľa aktuálnych čísel je na úradoch práce evidovaných viac ako 400 tisíc nezamestnaných a jedna tretina z nich sú mladí ľudia. Keď končila Radičovej vláda, nezamestnaných bolo menej. "Jeden z najväčších problémov Slovenska je vysoká nezamestnanosť. Vláda súčasného premiéra však tento problém riešiť nevie," konštatoval poslanec za KDH Pavol Zajac.

Fico sa schováva

Od víkendovej prehry v prezidentských voľbách sa premiér Robert Fico zdržiava v úzadí. S médiami, a teda ani so širokou verejnosťou, nekomunikuje. Avšak jeho ministri sa k polčasu ich vládnutia vyjadrili. "Premiér je šéf vlády a ten musí vyhodnotiť, či je, alebo nie je spokojný s jednotlivými ministrami," uviedol minister dopravy Ján Počiatek.

Objavili sa však špekulácie zo zákulisia, že jednofarebná vláda rozmýšľa o výmene členov na niektorých ministerských postoch. Najčastejšie sa skloňuje minister školstva Dušan Čaplovič a tiež šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský.

"Prezidentské voľby nezadávajú dôvod na zmeny vo vláde, ale polčas vládnutia také zmeny vyvolať môže," skonštatoval minister kultúry Marek Maďarič. "Nikto nie je prikovaný k stoličke, keď má prísť čas, tak príde čas, ja s tým žiadny problém nemám," dopĺňa svojho kolegu minister životného prostredia Peter Žiga.

Lepšie alebo horšie?

Parlament je rozdelený na dva tábory - vládnu stranu, ktorá sa k svojmu účinkovaniu vyjadruje väčšinou pozitívne, a opozícia, ktorá spravidla kritizuje. Avšak každý sám si zrejme dokáže najlepšie vyhodnotiť, či sa mu za dva roky Ficovej jednofarebnej vlády ekonomická situácia zlepšila alebo naopak zhoršila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy