Skoro jasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Megapodvod s daňami. Nitky vedú k SMERu, tvrdí Nicholson
Zdielať na

Megapodvod s daňami. Nitky vedú k SMERu, tvrdí Nicholson

BRATISLAVA / Megapodvod na DPH, do ktorého bolo zapojených viac ako 100 rôznych firiem mal spôsobiť štátu škodu viac ako 50 miliónov €. Firmy mali medzi sebou fiktívne obchodovať s rôznymi komoditami. Novinár Tom Nicholson tvrdí, že nitky podvodu by mali viesť do vysokej politiky. A to vrátane strany Smer-SD, ktorej predsedom je Robert Fico.

V podvode desiatky firiem

Milan CH., ktorý je už obvinený, mal podľa polície založiť zločineckú skupinu a s jej členmi chceli od štátu neoprávnené vrátenie DPH. Do podvodu mali byť zapojené desiatky firiem z rôznych európskych krajín. Obvinených a podozrivých sú desiatky.

Firmy medzi sebou mali fiktívne obchodovať od roku 2007 so zlatom, platinou, slnečnicovým olejom či ryžou. K skupine Milana Ch. sa mal v roku 2008 pripojiť aj Ladislav Pipta. Ten je políciou označovaný za boss podsvetia zo Sobraniec.

Podvod mal kryť ľudí zo Smeru

Za nižší trest a prepustenie z väzby mal obvinený muž Milan podľa novinára Toma Nicholsona spolupracovať s políciou. Vo svojich výpovediach mal uviesť, kto všetko je do podvodu zaplatený. "Sú vážne indície, že podvod kryl ľudí zo Smeru. Myslím, že tie nitky smerujú na vysoké miesta ministerstva vnútra, parlamentu, poslaneckého klubu Smeru. Dokonca ku človeku, ktorý je vo vedení polície," tvrdí Tom Nicholson.

Strana Smer-SD sa k týmto tvrdeniam zatiaľ nechce vyjadrovať. Mimo iného aj preto, že nemá k dispozícii oficiálne informácie z vyšetrovania. "Samozrejme, tak ako aj v minulosti, ak by sa preukázala trestnoprávna zodpovednosť členov politickej strany Smer-SD, budeme postupovať v súlade so stanovami strany," píše sa v stanovisku strany.

Stanovisko k tomuto prípadu poskytlo aj ministerstvo vnútra. "Každý má právo brániť sa ako uzná za vhodné. jeho výmysel však považujeme za čistý výmysel a klamstvo. Vidíme za tým útok na daňovú kobru," uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Kirinovičová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy