Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Škola šmyku učí mladých vodičov zvládať krízové situácie
Zdielať na

Škola šmyku učí mladých vodičov zvládať krízové situácie

ŽILINA / Žiadna autoškola vás prakticky nenaučí, ako sa máte zachovať v prípade šmyku na ceste. Naučiť študentov stredných škôl zvládať za volantom krízové situácie je cieľom projektu Škola šmyku. A to celkom zadarmo!

Prirodzená reakcia

Na špeciálnom koberci mali mladí vodiči možnosť vyskúšať si, ako sa auto správa v prípade, že dostane šmyk. "Nemal som strach, prežíval som nadšenie," zdôveril sa študent autoškoly. Chlapci si za volantom užili poriadny adrenalín. Z reakcií auta v šmyku boli prekvapení. V autoškole sa podobnej jazde nevenovali.

"Zvládnutie šmyku nie je zložitá operácia," myslí si dopravný analytik Ján Bazovský. Problém spočíva v neadekvátnej reakcii vodičov. "Ak sa dostanú do šmyku, poriadne sa vyľakajú. Ak vozidlo prejde počas šmyku do protismeru, je takmer isté, že sa stretne s oprotiidúcim autom, väčšinou ide o kamióny," hovorí krajský riaditeľ žilinskej polície Ivan Špánik.

Nezabúdajte na ručnú brzdu

Cesty v žilinskom kraji sú mimoriadne preťažené. Minulý rok na nich zomrelo až 40 ľudí. Tento projekt má pomôcť mladým vodičom nabrať skúsenosti v krízových situáciách, ktorých je na cestách čoraz častejšie.

Mnohé z nehôd sa stali tak, že vodiči išli po rovnej, dokonca na pohľad suchej ceste. Podľa inštruktora je potrebné, aby vodič zatiahol ručnú brzdu, volant natočil mierne doľava, povolil ručnú brzdu a auto postupne vyrovnával.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy